PIESZAK PLAMISTY

(Cinclosoma punctatum) (ang. Spotted Quail-thrush)

Video-filmy 1-2
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.



Oba filmiki pokazują samca rasy C. p. punctatum. Fotka samicy zobacz (link)

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
W obrębie tego gatunku wyróżniono trzy rasy C. p. punctatum, C. p. dovei oraz C. p. anachoreta. Rasa anachoreta występująca w pasmie górskim Lofty (stan Australia Południowa) najprawdopodobniej wyginęła w latach 1990-tych. Pozostałe dwie rasy są średnio liczne. Główna przyczyna spadku liczebności to pożary lasów, drapieżnictwo ze strony introdukowanych gatunków takich jak koty i lisy.

Wielkość:
Jest to jeden z największych gatunków pieszaków w Australii, i jedyny występujący w ekosystemie leśnym tego kontynentu. Długość ciała 26 – 28 cm, waga 107 – 120 gramów (samiec większy i cięższy).

Zachowanie:
Gatunek bardzo płochliwy, dobrze biegający, słabo latający, ukrywa się przede wszystkim wśród zarośli, chociaż osobiście obserwowałem jak spłoszony przez lisa, podfrunął i usiadł na gałęzi ok. 4 -5 m nad ziemią. Wydaje bardzo wysokie dźwięki, co można usłyszeć na nagraniach wideo.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do lutego, ale najczęściej od sierpnia do grudnia, w dobrym sezonie wyprowadza aż trzy lęgi w roku.

Gniazdo:
Budowane jest na ziemi, w zagłębieniu, otwarte, z luźno poukładanych traw, liści i kory, zlewające się z podłożem, usytuowane w pobliżu leżących konarów, pni drzew, krzewów lub głazów.

Jajka:
2-3, wielkość 32 x 24 mm, zaostrzony owal, białe lub kremowo-białe, z połyskiem, skorupka praktycznie równomiernie nakrapiana, w drobne plamki i cętki w odcieniu brązowym lub rdzawo-brązowym, niektóre plamki, mniej wyraziste, są koloru lawendowego.

Siedlisko:
Występuje w przerzedzonych lasach eukaliptusowych, szczególnie na skalistych zboczach. Miejsce nagrania filmów w pobliżu Cathedral Range State Park, w roku 2012, trzy lata po pożarze. Zobacz (link1) (link2)

Rozmieszczenie:
Płd -Wsch Australia, oraz Tasmania (od Płd-wsch wybrzeży Queenslandu, wschodnie wybrzeże Nowej Południowej Walii wraz z Victorią) w okolicach podgórskich. Rasa anachoreta występująca w Australii Południowej (Mount Lofty Ranges) najprawdopodobniej wyginęła w latach 1990-tych.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .