ROZELLA KRÓLEWSKA

(Platycercus elegans) (ang. Crimson Rosella)

Video-film 1
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.


........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
W obrębie tego gatunku wyróżniono aż siedem podgatunków:
P. e. nigrescens – Płn-Wsch. Queensland.
P. e. filewoodi - Centralny-Wsch. Queensland.
P. e. elegans - Płd-Wsch Queensland do Płd-Wsch. Australii Południowej.
P. e. flaveolus - dorzecze rzeki Murray–Murrumbidgee (na pograniczu stanu Victoria z Nową Południową Walią.
P. e. subadelaidae - południowa część masywu Flinders Ranges oraz północna część masywu Mount Lofty Range (Australia Południowa).
P. e. fleurieuensis – południowa część masywu Mount Lofty Range (Australia Południowa).
P. e. melanopterus - wyspa Kangaroo Island (Australia Południowa).

Wielkość:
Jest to średniej wielkości papuga, długość ciała: 30–37 cm; ciężar ciała 99–170 g; rozpiętość skrzydeł 44–53 cm.

Zachowanie:
Gatunek w okresie lęgowym bardzo terytorialny, ptaki odpędzają inne osobniki tego samego gatunku. W przypadkach niedoboru w środowisku odpowiedniej ilości i jakości dziuplastych drzew, jedna para niszczy jajka innej. W okresie poza-lęgowym ptaki wędrują w bardziej otwarte tereny.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim nasionami.

Okres lęgowy:
Przypada od września do lutego, wysiaduje tylko samica ok. 20 dni, 1 lęg w roku.

Gniazdo:
W dziupli drzewa, głębokość dziupli 1 m lub więcej, na różnych wysokościach, wyściółka z drobnych, spróchniałych kawałków drewna, trocin. Ptaki posiadają silne, hakowate dzioby pomocne przy poszerzaniu wejścia dziupli oraz robią inne modyfikacje w dziupli.

Jajka:
4-8, wielkość 28 mm x 23 mm, owalne, białe z lekkim połyskiem.

Siedlisko:
Występuje w wilgotniejszych lasach eukaliptusowych z dużą ilością dziupli.

Rozmieszczenie:
Wschodnia i Płd-Wsch.. Australia (bez Tasmanii).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .