MIODOJAD MASKOWY

(Lichenostomus cratitius) (ang. Purple-gaped Honeyeater)

Video-filmy 1-5 pokazują osobniki rasy L. c. occidentalis na gnieździe; wszystkie gniazda umieszczone w eukaliptusie.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.






Video-filmy 6-7 pokazują ptaki (L. c. occidentalis) na gnieździe i karmiące młode; video-film 6 pokazuje gniazdo umieszczone w eukaliptusie, video-film 7 gniazdo w żywiczlinie (Callitris spp.).
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K ultra HD (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
W obrębie tego gatunku wyróżniono 2 podgatunki:
L. c. cratitius – Wyspa Kangura (ang. Kangaroo Island) Australia Południowa.
L. c. occidentalis – obszary mali (ang. mallee) począwszy od południowej części stanu Australia Zachodnia, przez Australię Południową do Płn-zach. I Płn-centralnej części stanu Victoria.

Wielkość:
Jest to średniej wielkości miodojad, długość ciała: 16–19 cm; ciężar ciała samca 19,5–24,7g, a samicy 15,5–22,5 g, podgatunek z wyspy Kangura jest nieco mniejszy.

Zachowanie:
Gatunek raczej płochliwy, wydaje doniosłe metaliczne dźwięki. Z mojego doświadczenia wynika, że co najmniej 100 m od gniazda wydaje ostre przenikliwe dźwięki alarmowe.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim nektarem oraz małymi owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do stycznia, wysiaduje samica i samiec, przez ok. 14 dni,1-2 lęgi w roku.

Gniazdo:
Gniazdo budowane przez obydwa ptaki, zawieszone pomiędzy kilkoma gałązkami o bardzo gęstym ulistnieniu, odkryte, na wysokości od 25 cm do ok. 4 m, w zależności od biotopu.

Jajka:
2, wielkość 20 mm x 15 mm, owalne z lekkim połyskiem, umiarkowanie nakrapiane w rdzawo-brązowe plamki i cętki (podobnie jak u innych miodojadów z rodzaju Lichenostomus.

Siedlisko:
Występuje w suchym środowisku w formacji mali (ang. mallee) (biotop przede wszystkim krzaczasty).

Rozmieszczenie:
Występuje w trzech stanach, od południowo-zachodniej części Australii Zachodniej, poprzez południową część Australii Południowej do północno-zachodniej i północno-centralnej części stanu Victoria.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .