OSTROLOT BIAŁOBREWY

(Artamus superciliosus) (ang. White-browed Woodswallow)

Video-film 1 pokazuje ostroloty białobrewe zlizujące nektar i pyłek z kwiatów eukaliptusów.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-filmy 3-5 pokazują ostroloty białobrewe przy gnieździe zbudowanym na pniaku.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.




Video-filmy 6-8 pokazują ostroloty białobrewe przy gnieździe zbudowanym wśród zagęszczonych odrostów.
Oryginały zostały nagrane rozdzielczości 4K (ang. Ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.




........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości, długość ciała: 18–20 cm; ciężar ciała 30 – 40 gramów.

Zachowanie:
Chwyta owady fruwając w powietrzu, spożywa również nektar i owady bytujące głównie na kwiatach eukaliptusów. Gniazduje bardzo często w luźnych koloniach wraz z ostrolotem maskowym (Artamus personatus).

Pożywienie:
Gatunek owadożerny i nektarożerny.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia, a na obszarach bardziej gorących i suchych gnieździ się po obfitych deszczach, niezależnie od pory roku. Wysiaduje samica i samiec przez 14-16 dni, 1-2 lęgi w roku.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte w kształcie czarki, wnętrze delikatnie wyścielone suchymi źdźbłami traw, korzonkami, na zewnątrz konstrukcja składająca się z luźnych patyczków i źdźbeł traw. Gniazdo umieszczone w rozwidleniu suchych gałęzi, w otwartych dziurach, złamaniach konarów, za korą itp. na wysokości od 0,5 m do ok. 3 m.

Jajka:
2-3, wielkość 21 mm x 16 mm, zaokrąglony owal, szarawo-białe lub zielonawo-białe lub kremowo-brązowawe, bez połysku, z dużą ilością plamek koloru brązowego o różnej intensywności, jajka doskonale zlewają się z wnętrzem gniazda.

Siedlisko:
Suchsze obszary leśne, krzaczaste i wrzosowiska.

Rozmieszczenie:
Występuje praktycznie w całej Australii i Tasmanii, za wyjątkiem obszarów przymorskich, preferuje wnętrze kontynentu. Gatunek odbywający regularne wędrówki w okresie zimowym przemieszcza się w kierunku północnym (ku zwrotnikowi i równikowi). Nieregularnie przemieszcza się po obfitych deszczach we wnętrzu kontynentu.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .