FLETÓWKA RDZAWOGARDŁA

(Pachycephala inornata inornata) (ang. Gilbert's Whistler)

Video-film 1 pokazuje śpiewającego samca fletówki rdzawogardłej
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-film 2 pokazuje samicę i samca fletówki rdzawogardłej, które opiekują się młodymi w gnieździe.
Oryginał został nagrany w rozdzielczości 4K (ang. Ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku wyróżniono dwa podgatunki: Pachycephala i. inornata oraz Pachycephala i. gilbertii.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości, długość ciała: 17–20,5 cm; ciężar ciała 28–36 g.

Zachowanie:
Chwyta owady wśród gałęzi i krzewów, samiec bardzo aktywny głosowo, nawet po okresie lęgowym, zwłaszcza rano i pod wieczór.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia, najprawdopodobniej 1 lęg w sezonie.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte w kształcie grubościennej czarki, wnętrze wyścielone delikatnymi włóknami łyka, włosia i innych miękkich materiałów splecione pajęczyną. Gniazdo umieszczone na wysokości 1-3 metry nad ziemią, zazwyczaj w gęstym kolaczastym krzewie, niskim gęstym drzewie, wykorzystuje również stare gniazda stadniaków ( Pomatostomus spp.)

Jajka:
2-4, wielkość 23 mm x 17 mm, owalne, kremowe lub kremowo-białe z lekkim połyskiem, z niewielką ilością ciemno brązowych plamek.

Siedlisko:
Suchsze obszary leśne, krzaczaste typu mali (mallee) z rozbudowanym podszytem.

Rozmieszczenie:
Występuje w południowej części Australii: podgatunek Pachycephala i. inornata zamieszkuje Płn-Zach. Victorię, Nową Płd. Walię oraz Płd-Wsch. Australii Płd. Podgatunek Pachycephala i. gilbertii występuje dalej na zachód tj. Środkowa i Zach. Australia Płd. oraz Płd. część Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .