PIESZAK KASZTANOWATY

(Cinclosoma castanotum) (ang. Chestnut Quail-thrush)

Video-Filmy 1-4 przedstawiają ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.





........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku poprzednie podgatunki tj. C. c. clarum, C. c. fordianum. uznano za osobny gatunek.
Występuje wyraźny dymorfizm płciowy, samiec jest ciemniej ubarwiony, to widać na powyższych video-filmach.

Wielkość:
Długość ciała 21 – 26 cm, waga 73 – 83 gramów (samiec większy i cięższy).

Zachowanie:
Gatunek bardzo płochliwy, dobrze biegający, słabo latający, ukrywa się przede wszystkim wśród zarośli. Wydaje monotonne dźwięki przypominające dźwięki cykad. Młode po wyjściu z gniazda przez kilka dni powracają do niego.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do grudnia, uzależniony od ilości opadów, w dobrym sezonie wyprowadza aż trzy lęgi w roku.

Gniazdo:
Budowane jest na ziemi, w zagłębieniu, otwarte, z luźno poukładanych traw, liści i kory, zlewające się z podłożem, usytuowane w pobliżu trawy jeżozwierzowej, krzewów itp jak to widać na video-filmach. Gniazdo jest widoczne tylko z jednej strony, ptak stojący przed gniazdem zasłania młode (zobacz filmy).

Jajka:
2-3, wielkość 30 x 21 mm, zaostrzony owal, niebieskawo-szare lub zielonkawe z lekkim połyskiem, skorupka praktycznie równomiernie nakrapiana, w drobne plamki i cętki w odcieniu brązowym lub rdzawo-brązowym.

Siedlisko:
Występuje przede wszystkim na terenach krzaczasto-trawiastych i trawiastych. Video-filmy nagrałem w Parku Narodowym Murray-Sunset National Park, w Victorii.

Rozmieszczenie:
Cinclosoma castanotum: Płd-Zach. oraz Centrum stanu Nowej Południowej Walii, Płn-Zach. część stanu Victoria do Płd-Zach. części stanu Australii.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .