GÓRNIK

(Oreoica gutturalis) (ang. Crested Bellbird)

Video-Filmy 1-3 przedstawiają terytorialnego samca podgatunku O. g. gutturalis.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-Filmy 4-5 samicę podgatunku O. g. gutturalis na gnieździe i karmiącą młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku wyróżniono dwie rasy Oreoica g. gutturalis oraz Oreoica g. pallescens
Występuje wyraźny dymorfizm płciowy, samiec jest na piersiach czarny oraz dookoła podstawy dzioba występuje białe zabarwienie to widać na video-filmach 1-3. Samica skromniej ubarwiona z przewagą barwy szarej, zobacz video-film 4 i 5. Zarówno samiec jak i samica posiadają na głowie składany czubek, jest podnoszony gdy ptak jest zaniepokojony lub podekscytowany.

Wielkość:
Długość ciała 20 – 22 cm, waga 73 – 83 gramów (samiec większy i cięższy).

Zachowanie:
Gatunek płochliwy, dobrze ukrywa się wśród gałęzi lub podszytu, znacznie łatwiej go usłyszeć niż zobaczyć, samiec wydaje donośny głos terytorialny, to słychać na video-filmach 1-3.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do marca w zależności od ilości opadów, w dobrym sezonie wyprowadza 2 lęgi w roku.

Gniazdo:
Budowane jest albo w rozgałęzieniu gałęzi albo w zagłębieniu spróchniałego pnia, umieszczone na wysokości 0,5-3,0 metrów nad ziemią. W pierwszym przypadku, gniazdo jest w postaci grubościennej czarki, zewnętrzna otulina zbudowana z luźnych, suchych gałązek, od wewnątrz wyścielona miękkimi kawałkami łyka i trawy. W drugim przypadku gniazdo jest znacznie mniejsze, zewnętrzna otulina jest znacznie cieńsza.

Jajka:
3-4, wielkość 26 x 20 mm, lekko zaostrzony owal, niebieskawo-białe z lekkim połyskiem, skorupka nierównomiernie nakrapiana (bardziej w okolicach zaokrąglonego bieguna) w średniej wielkości plamy i cętki, w odcieniach od ciemnobrązowego do czarnego.

Siedlisko:
Występuje przede wszystkim na obszarach prześwietlonych suchych lasów, lasostepów, mali (mallee), unika wysokich, wilgotnych i gęstych lasów i zadrzewień.

Rozmieszczenie:
O. g. gutturalis występuje w Płn. części stanu Victoria, dwie trzecie Stanu Nowej Południowej Walii (poza obszarami Wsch. i Płd.-Wsch) Płd. część stanu Australii Południowej oraz Płd. i Płd.-Zach. część stanu Australii Zachodniej
O. g. pallescens występuje w części zachodniej i środkowej stanu Queensland, Płd. i Płd.-Zach. części Terytorium Północnego oraz Płn.-Zach. i centralnej części stanu Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .