FLETNIK SZARY

(Colluricincla harmonica) (ang. Grey Shrike-thrush)

Video-Filmy 1-4 przedstawiają terytorialne ptaki (1) oraz ptaki na gnieździe i karmiące młode (2-4)
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.
Video-Film 5 przedstawia ptaki na gnieździe i karmiące młode
Oryginał został nagrany w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
W obrębie tego gatunku wyróżniono 5 podgatunków: C. h. harmonica, C. h. rufiventris, C. h. strigata, C. h. brunnea, oraz C. h. superciliosa. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości, wielkość 22,5 – 25 cm, waga 58-74 gramów.

Zachowanie:
Gatunek kontaktowy, często śpiewający, bardzo przyjemny, harmoniczny donośny śpiew terytorialny, i samic i samców, to słychać na video-filmach.

Pożywienie:
Gatunek owadożerny, żeruje na ziemi i na drzewach.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do marca, a na obszarach suchych, gorących w zależności od opadów deszczu. Wysiadują oba ptaki przez 16-17 dni. Wyprowadza 2-4 lęgi w roku.

Gniazdo:
W kształcie czarki, zbudowane starannie, zewnętrzna otulina przeplatana łykiem i pajęczyną, podłoga spojona ziemią i pajęczyną, wewnętrzna otulina zbudowana z delikatnych źdźbeł i korzonków. Gniazdo umieszczone w różnych miejscach, podobnie jak gniazdo kosa tj. rozwidleniach zagęszczonych gałązek, w półdziuplach, w załamaniach konarów itp. Umieszczone 0-15 m lub jeszcze wyżej nad ziemią.

Jajka:
2-3, wielkość 29 mm x 21 mm, owalne, skorupka biało-kremowa, czasami lekko różowa, matowa, z licznymi plamkami i cętkami koloru ciemno brązowego, więcej plamek znajduje się w okolicach bardziej zaokrąglonego bieguna.

Siedlisko:
Różnorodne tereny, od półpustynnych do wilgotnych, gęstych, wysokich lasów.

Rozmieszczenie: Występuje praktycznie całej Australii i Tasmanii.
Podgatunek C. h. strigata występuje na Tasmanii i okolicznych wyspach.
Podgatunek C. h. harmonica występuje w Płd. -Wsch. rogu Australii (od Zach. części Australii Południowej, poprzez Victorię, Nową Południową Walię aż do Płd. części stanu Queensland)
Podgatunek C. h. superciliosa występuje w Płn. część półwyspu York, archipelag wysp cieśniny Toressa po Nową Gwineę.
Podgatunek C. h. rufiventris występuje w Płd. i środkowej część Australii Zachodniej i Płd. część Terytorium Północnego oraz środkową i Płn.-Zach. część Australii Południowej.
Podgatunek C. h. brunnea występuje w Płn. części Australii Zachodniej, Terytorium Północnym oraz Płn.-Zach. Stanu Queensland.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .