SKALINEK CZERWONOCZELNY

(Petroica goodenovii) (ang. Red-capped Robin)

Video-Film 1 przedstawia żerującego samca.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.
Video-Filmy 2-4 przedstawiają ptaki na gnieździe i karmiące młode
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnych podgatunków. Wyraźny dymorfizm płciowy, samica posiada szare kryptyczne upierzenie, u samca dominuje kolor czarny i czerwony.

Wielkość:
Ptak mniejszej wielkości, najmniejszy ze skalinków, długość 10,5-12,5 cm, waga zaledwie 7-9 gramów.

Zachowanie:
Gatunek raczej skryty najczęściej odzywa się rano i pod wieczór, śpiew jest podobny do dźwięku nakręcanego zegarka.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny, żeruje na ziemi i na drzewach.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do stycznia, wysiaduje tylko samica przez 14-15 dni, samiec pomaga w karmieniu młodych, co widać na video-filmach 2-4. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku.

Gniazdo:
W kształcie małej głębokiej czarki, zbudowane starannie z cienkich źdźbeł suchej trawy oraz łyka, wszystko spojone pajęczyną. Wewnętrzna otulina wyścielona pierzem i włosiem. Gniazdo umieszczone w rozwidleniu suchych gałęzi na wysokości 1-3 metrów, czasami prawie na ziemi lub powyżej 10 metrów nad ziemią.

Jajka:
2-4, wielkość 15 mm x 13 mm, owalne, skorupka niebieskawa, zielonawo-niebieskawa, szarawa lub lekko brązowawa, matowa, bez połysku z licznymi brunatnymi plamkami i cętkami. Plamki występują na całej powierzchni z większą liczebnością w okolicach większego bieguna.

Siedlisko:
Obszary suchych, rozrzedzonych lasów, lasostepów, mali, terenów trawiastych, również w pobliżu farm.

Rozmieszczenie:
Występuje w całej suchszej części Australii bez Tasmanii.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .