OSTROLOT MASKOWY

(Artamus personatus) (ang. Masked Woodswallow)

Video-Filmy 1-2 przedstawiają dorosłe ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnych podgatunków. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma jasne podbrzusze i piersi oraz wyraźną czarną maskę na twarzy i podgardlu. Samica ma podbrzusze i piersi koloru szaro-płowego, maska koloru ciemnoszarego.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości 18–20 cm; waga 25,5–42 gramów. Samiec jest większy od samicy.

Zachowanie:
Gatunek żyjący w luźnych stadach, przemieszczający się po całym kontynencie wraz z deszczami. Bardzo często tworzy mieszane kolonie z ostrolotem białobrewym. Trudno powiedzieć jakie są różnice pomiędzy tymi gatunkami w preferencjach ekologicznych.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny, poluje na owady w powietrzu, żywi się również nektarem i pyłkiem kwiatowym.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia, na terenach półpustynnych w każdym miesiącu zależnie od opadów deszczu. Wysiadują oba ptaki przez okres 11-12 dni. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku.

Gniazdo:
Zewnętrzna otulina zbudowana z patyczków w kształcie luźnej czarki, wewnętrzna otulina zbudowana jest z delikatnych źdźbeł i korzonków. Gniazdo może być umieszczone na wysokości 1-3 lub wyżej, metrów nad ziemią; wśród zagęszczonych odrostów albo w załamaniach większych konarów lub na czubku spróchniałego pieńka (ten drugi typ został nagrany na video filmach).

Jajka:
2-3, wielkość 22 mm x 17 mm, zaostrzony owal, skorupka koloru biało-szarego lub jasno kremowo-brązowego, bez połysku, z dużą ilością plamek i cętek, więcej przy biegunie bardziej zaokrąglonym. Występują również smugowate przebarwienia w kolorze brązowawym.

Siedlisko:
Zasiedla rozrzedzone tereny leśne, lasostepy, obszary krzaczasto-trawiaste, linie drzew wzdłuż potoków oraz tereny rolnicze.

Rozmieszczenie:
Występuje w praktycznie w całej Australii (za wyjątkiem płw. York) na Tasmanię zalatuje sporadycznie.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .