MIODACZEK BIAŁOCZELNY

(Purnella albifrons) (ang. White-fronted Honeyeater)

Video-Filmy 1 - 3 przedstawiają żerujące ptaki
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.
Video-Filmy 4 - 10 przedstawiają dorosłe ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K ( ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Poprzednia nazwa naukowa: Phylidonyris albifrons. Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec jest większy od samicy.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości 13–18,5 cm; waga samca 15–22 gramów, waga samicy 12–19 gramów.

Zachowanie:
Średnio-liczny gatunek żyjący zazwyczaj w parach. Można go zlokalizować po charakterystycznym, „strzelającym” dźwięku terytorialnym. Gatunek nomadyczny, przemieszczający się po suchej, centralnej części kontynentu australijskiego wraz z opadami i kwiatami (video-filmy 4-10)

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim nektarożerny i pyłkożerny, zjada również owady i inne bezkręgowce znajdujące się w kwiatach (zobacz video-filmy 1-3)

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia, a na terenach półpustynnych w każdym miesiącu zależnie od opadów deszczu. Wysiadują oba ptaki przez okres 12-13 dni. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Z moich obserwacji wynika, że w przypadku dużej ilości pokarmu tj. nektaru i pyłku kwiatowego gnieździ się w luźnych koloniach, jak to miało miejsce w Parku Narodowym Big Desert począwszy od sierpnia 2017 roku. Po obfitych opadach deszczu zaczęło kwitnąć mnóstwo kwiatów na czele z banksią pustynną (Banksia ornata).

Gniazdo:
Otwarte w kształcie czarki zbudowanej z łyka, trawy i pajęczyny. Wewnętrzna otulina zbudowana z delikatnych korzonków i źdźbeł. Gniazdo umieszczone w rozgałęzieniu gałązek, często schowane za kawałkiem kory odstającej od pnia. Umieszczone na wysokości 0.5-3.0 metry nad ziemią.

Jajka:
2-3, wielkość 20 mm x 15 mm, kształt owalny, skorupka koloru jasno-różowego, czasami o odcieniu brązowawym z niewielkim połyskiem, większość rdzawych plamek znajduje się przy większym biegunie.

Siedlisko:
Zasiedla suche tereny krzaczasto-trawiaste, mali.

Rozmieszczenie:
Występuje w południowej, suchej części kontynentu tj. zach. część Nowej Południowej Walii, Płn-Zach. część stanu Victoria, większość część Australii Południowej, Niewielki skrawek stanu Queensland (Płd-Zach.) Płn. i centralną część Australii Zachodniej oraz Płd. część Terytorium Północnego.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .