MIODOJAD KRESKOWANY

(Ptilotula ornata) (ang. Yellow-plumed Honeyeater)

Video-Film 1 pokazuje żerującego ptaka.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) 704 x 576p w formacie 4:3.

Video-Filmy 2-5 pokazują ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) 3840 x 2160p w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI

Fotka 01: Przykład gniazda wraz z jajkami, założonego na żywiczlinie (Callitris spp.) w większości gniazdo tego gatunku jest zakładane na eukaliptusie, tak jak to widać na video-filmach.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Poprzednie nazwy naukowe Lichenostomus ornatus, Meliphaga ornata. Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku.

Wielkość:
Jest to średniej wielkości miodojad, długość ciała: 15–17 cm; ciężar ciała: 13–21 gramów. Brak wyrażnego dymorfizmu płciowego, samiec jest trochę większy od samicy.

Zachowanie:
Gatunek hałaśliwy, zadziorny i agresywny, często występuje w stadkach. W pobliżu gniazda zachowuje się cicho, z mojego doświadczenia wynika, że głos ostrzegawczy słychać około 100 metrów przed zbliżaniem się do gniazda.

Pożywienie:
Odżywia się małymi owadami, nektarem i pyłkiem kwiatowym.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do stycznia, wysiaduje tylko samica, przez ok. 12-15? dni, 1-2 lęgi w roku.

Gniazdo:
Zewnętrzna otulina gniazda zwarta, ładnie ułożona, zbudowana z delikatnych źdźbeł traw poprzeplatanych pajęczyną, sierścią i piórami zlewająca się kolorystycznie z otoczeniem. Wnętrze wyścielone delikatnymi korzonkami i pajęczyną. Gniazdo jest budowane przez obydwa ptaki, zawieszone pomiędzy kilkoma poziomymi gałązkami o bardzo gęstym ulistnieniu, odkryte, umieszczone na wysokości od 1 - 3 metry, w zależności od biotopu.

Jajka:
2 czasem 3, wielkość 20 mm x 15 mm, owalne z lekkim połyskiem. Tło skorupki w odcieniu jasno-brązowo-płowym, plamki brązowe w większości rozmieszczone przy grubszym biegunie, słaby kontrast pomiędzy tłem a plamkami.

Siedlisko:
Występuje w suchszych lasostepach eukaliptusowych oraz w formacji mali (ang. mallee) z przewagą wyrośniętych eukaliptusów. Występuje również w formacji akacji australijskich (Acacia spp.) i żywiczlinów (Callitris spp.).

Rozmieszczenie:
Występuje na południu i południowym zachodzie Australii, w 4 stanach tj. płd.-zach. i centrum Nowej Południowej Walii, płn.-zach. Victoria, płd. Australii Południowej oraz płd. i płd.-zach. Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .