FLETÓWKA ŻÓŁTOBRZUCHA

(Pachycephala pectoralis (ang. Golden Whistler)

Video-Film 1 pokazuje osobnika żerującego Pachycephala pectoralis youngi
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-Filmy 2-4 pokazują ptaki Pachycephala pectoralis fuliginosa, na gnieździe i karmiące młode, gniazdo zostało założone w żywiczlinie (Callitris sp.).
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
W obrębie tego gatunku wyróżniono 4 podgatunki
Pachycephala pectoralis pectoralis
Pachycephala pectoralis youngi
Pachycephala pectoralis fuliginosa
Pachycephala pectoralis glaucura

Wielkość:
Gatunek średniej wielkości: 16-18 cm; ciężar ciała 25-35 gramów. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy, samiec żółty z czarną maską i białym podgardlem, samica szara, kryptycznie upierzona. Młode w pierwszym upierzeniu są koloru brunatnego (zobacz: video-film 4).

Zachowanie:
Gatunek średnio-liczny występujący w parach lub pojedynczo. Wydaje donośny, fletowy śpiew, aktywny cały rok. Najprawdopodobniej samiec pilnuje terytorium przez cały rok.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim średniej wielkości stawonogami.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do stycznia, jeden lęg w roku.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte, zewnętrzna otulina zwarta, zbudowana z liści i źdźbeł traw, wraz z piórami i pajęczyną, czasami przyozdobiona na zewnątrz otaczającymi liśćmi jako kamuflaż, wnętrze wyścielone delikatnymi korzonkami, pajęczyną i źdźbłami traw. Gniazdo umieszczone w rozwidleniu gałęzi, na wysokości od 0,5 - 6 metrów lub wyżej w zależności od siedliska.

Jajka:
2 czasem 3 , wielkość 24 mm x 17 mm, owalne. Skorupka kremowa lub kremowo-biała z lekkim połyskiem, umiarkowanie nakrapiana w brązowawe cętki i plamki umieszczone w większym zagęszczeniu w 1/3 od dużego bieguna. Na skorupce występują również jaśniejsze rozmazy koloru lawendowego.

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach w zależności od podgatunku: od wysokich, wilgotnych lasów, poprzez suchsze lasostepy i tereny krzaczaste typu mali.

Rozmieszczenie:
Pachycephala pectoralis pectoralis - wsch. wybrzeże stanu Queensland do płn.-wsch. stanu Nowej Południowej Walii.
Pachycephala pectoralis youngi - płd.- środkowy część stanu Queensland, poprzez centrum stanu Południowej Walii, wch. Stanu Australii Południowej oraz większość stanu Victoria (bez płn.-zach. krańca).
Pachycephala pectoralis glaucura - Tasmania.
Pachycephala pectoralis fuliginosa - płn.-zach. kraniec stanu Victoria oraz płd.-wsch. i płd.-centrum stanu Australii Południowej. Populacja występująca w Australii Zachodniej obecnie została uznana za inny gatunek.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .