PUSTKOWIK BIAŁOSKRZYDŁY

Calamanthus cauta (ang. Shy Heathwren)

Video-Film 1 pokazuje terytorialnego samca z podgatunku C. c. cauta
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-Filmy 2-3 pokazują samicę z podgatunku C. c. cauta, karmiącą 2 pisklęta siedzące w gnieździe
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI
FOTKI
FOTKI

Fotki 1-3: Przykład gniazda wraz z jajkami

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Poprzednia nazwa naukowa: Hylacola cauta. Jest to gatunek endemiczny dla Australii. Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy. W obrębie tego gatunku wyróżniono 4 podgatunki
C. c. cauta
C. c. macrorhyncha
C. c. whitlocki
C. c. halmaturinus

Wielkość:
Ptak wielkości wróbla, rozmiary 12-14 cm, waga 13-16 g, samiec nieco większy od samicy.

Zachowanie:
Gatunek buszujący w podszycie, płochliwy, występuje pojedynczo w parach lub w grupie rodzinnej, a w okresie poza lęgowym często z innymi gatunkami ptaków.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim małymi owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do stycznia lub w innych miesiącach po obfitych deszczach. Wysiaduje tylko samica przez okres ok. 14 dni (wg. moich obserwacji) wyprowadza najprawdopodobniej 1-2 lęgi w roku w zależności od dostępności pokarmu.

Gniazdo:
Gniazdo szczelnie zadaszone, umieszczone na ziemi pod suchymi gałęziami, przy kępie trawy itp. (zobacz Video-filmy 2-3). Zewnętrzna otulina zbudowana z źdźbeł traw, pasków łyka, gałązek; wnętrze gniazda zbudowane z delikatniejszego materiału wyścielonego pierzem, sierścią i puchem roślinnym (zobacz Video-filmy 2-3 oraz Fotki).

Jajka:
2-3 (1-4) wielkość 20 mm x 15 mm, owalne, skorupka jasno brunatna z lekkim połyskiem; z dużą ilością plamek i cętek w odcieniu rdzawo-brązowym rozmieszczone na całej powierzchni jaja, z przewagą przy dużym biegunie (zobacz Fotki).

Siedlisko:
Występuje w przede wszystkim w suchszych środowiskach typu lasostepy, mali, wrzosowiska itp. w zależności od podgatunku.

Rozmieszczenie:
C. c. cauta: strefa mali płn.-zach. stanu Victoria, płd. oraz płd.-wsch. stanu Australia Południowa oraz płd.-zach. stanu Nowa Południowa Walia
C. c. macrorhyncha: centrum stanu Nowa Południowa Walia
C. c. whitlocki: płd.-zach. stanu Australia Zachodnia
C. c. halmaturinus: wyspa Kangura (płd. stanu Australia Południowa)

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .