SZLARNIK RDZAWOBOCZNY

Zosterops lateralis (ang. Silvereye)

Video-Filmy 1-3 pokazują ptaki z podgatunku Z. l. pinarochrous, karmiące pisklęta siedzące w gnieździe
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI
FOTKI
FOTKI

Fotki 1-3: Przykład gniazda wraz z jajkami

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek rozpowszechniony w Australii i Oceanii, ostatnio zaczyna zasiedlać Nową Zelandię . Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy. W obrębie tego gatunku wyróżniono 16 podgatunków z tego 9 podgatunków występuje w Australii, a mianowicie:
Z. l. westernensis
Z. l. cornwalli
Z. l. pinarochrous
Z. l. lateralis
Z. l. vegetus
Z. l. chloronotus
Z. l. tephropleurus
Z. l. chlorocephalus
Z. l. ochrochrous

Wielkość:
Ptak wielkości szczygła, rozmiary: 11-13 cm ciężar: 9-15 g w zależności od podgatunku.

Zachowanie:
Gatunek buszujący wśród gęstych krzewów i w koronach drzew, towarzyski, występuje w grupach rodzinnych lub w większych stadach w czasie przelotów.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim małymi owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do stycznia. Wysiadują oba ptaki przez okres 10 dni. Wyprowadza 2 lub więcej lęgów w roku, w zależności od dostępności pokarmu.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte, przepięknie utkane w postaci głębokiej czarki, o cienkich ściankach, zawieszonej na rozwidleniu gałązek (zobacz FOTKI). Do budowy gniazda używane są źdźbła traw i innych roślin zwłaszcza pnączy, wszystko przetkane pajęczyną, na dnie wyłożone bardzo miękką wyściółką. W zewnętrzne ścianki gniazda może być wpleciony mech lub porosty w zależności od otoczenia. Gniazdo umieszczone od 1 do 5 metrów nad ziemią w zależności od biotopu.

Jajka:
2-3 (1-4) wielkość 17 mm x 13 mm, zaostrzony owal, skorupka niebieska z połyskiem; bez plamek i cętek, podobnie jak u kosa (zobacz FOTKI).

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach zadrzewionych, począwszy od bardzo wilgotnych lasów podgórskich aż do terenów znacznie suchszych np. lasostepów, mali. Występuje również na terenach rolniczych i zurbanizowanych typu sady i ogrody. Każdy podgatunek ma inne, specyficzne preferencje środowiskowe.

Rozmieszczenie:
Z. l. westernensis: od płd.-wsch. stanu Nowa Południowa Walia (od górnego biegu rzeki Lachlan) ku płd.-wsch. stanu Victoria.
Z. l. cornwalli: ten podgatunek występuje na płn. od Z. l. westernensis t.j. płn. i płn.-wsch. stanu Nowa Południowa Walia oraz środ.-wsch. stanu Queensland.
Z. l. pinarochrous: występuje na zach. od Z. l. westernensis, obejmuje znacznie suchsze obszary typu mali, t.j. płd.-zach. stanu Nowa Południowa Walia, płn.-zach. oraz zach. stanu Victoria oraz płd.-wsch. i wsch. stanu Australia Południowa.
Z. l. lateralis: Tasmania oraz wysepki we wsch. części cieśniny Bassa, wyspa Norfolk, kolonizuje Nową Zelandię. Zimowisko odbywa w płd.-wsch. Australia (najbardziej migrujący podgatunek).
Z. l. vegetus: ten podgatunek występuje na płn. od Z. l. cornwalli, płn.-wsch. stanu Queensland (wsch. Przylądek York).
Z. l. chloronotus: płd.-zach. stanu Australia Zachodnia.
Z. l. tephropleurus: poniżej zwrotnika Koziorożca, na wsch. od brzegów płd.-wsch. Australii t.j. wyspa Lord Howe i pobliskie wysepki.
Z. l. chlorocephalus: wysepki na Wielkiej Rafie Koralowej (wyspa Heron oraz archipelag wysp Bunker i inne).
Z. l. ochrochrous: wyspa King (zach. część cieśniny Bassa).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .