BUSZÓWKA ŻÓŁTOBRZUCHA

(Acanthiza nana (ang. Yellow Thornbill)

Video-filmy 1-2 pokazują osobniki podgatunku A. n. modesta na gnieździe i karmiące młode, gniazdo zostało założone w żywiczlinie (Callitris spp.) na wysokości ok. 4m nad ziemią.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku wyróżniono 3 podgatunki
Acanthiza nana nana
Acanthiza nana flava
Acanthiza nana modesta

Wielkość:
Jest to najmniejszy gatunek buszówki, wielkość 9-10 cm; ciężar ciała 5-8 g.

Zachowanie:
Gatunek buszujący przede wszystkim wśród koron drzew, typowy biotop to zadrzewienia z dominacją gatunków innych niż eukaliptusy, a mianowicie: kazuaryny (Allocasuarina spp.) i żywiczliny (Callitris spp.) tj. gatunki drzew z pokroju przypominające iglaste albo akacje (Acaccia spp.) lub drzewa herbaciane (Melaleuca spp.) w zależności od podgatunku. Żeruje zwykle w parach lub grupach rodzinnych, poza okresem lęgowym dość często w stadkach z innymi gatunkami ptaków.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim małymi owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia, w strefie suchszej również w innych miesiącach, po obfitych deszczach. Wysiaduje tylko samica przez 16-17 dni, 1-2 lęgi w roku w zależności od dostępności pokarmu.

Gniazdo:
Gniazdo zwarte, w kształcie owalu, szczelnie zadaszone z góry, z bocznym kapturowym otworem wejściowym. Zbudowane z delikatnych źdźbeł traw, gałązek, misternie poprzeplatanych pajęczyną, na zewnątrz pokryte mchem i porostami, wewnątrz wyścielone pierzem, sierścią i delikatnymi korzonkami. Gniazdo umieszczone jest 3-15 m nad ziemią, w zależności od biotopu.

Jajka:
3 (2-4) wielkość 16 mm x 12 mm, owalne, skorupka biała lub kremowo biała z lekkim połyskiem; w wyraźne brązowe plamki i cętki rozmieszczone na całej skorupce, z przewagą przy dużym biegunie (1/3 długości).

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach zadrzewionych, w zależności od podgatunku: od wysokich lasów, poprzez suche rozrzedzone lasostepy i mali.

Rozmieszczenie:
Acanthiza nana flava: płn.-wsch. stanu Queensland (pomiędzy Cooktown a Mackay).
Acanthiza nana modesta: na płd. od A. n. flava, tereny suchsze, począwszy od centr.-wsch. stanu Queensland, poprzez centr.-wsch. stanu Nowa Południowa Walia, stan Victoria i płd.-zach. kraniec stanu Australia Południowa.
Acanthiza nana nana: przybrzeżny kraniec płd.-wsch. stanu Queensland, oraz przybrzeżny wsch. pas stanu Nowa Południowa Walia.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .