BUSZÓWKA BRĄZOWA

(Acanthiza pusilla (ang. Brown Thornbill)

Video-Film 1 przedstawia żerującego osobnika podgatunku A. p. pusilla
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-Filmy 2-4 pokazują osobniki podgatunku A. p. pusilla na gnieździe i karmiące młode, gniazdo zostało założone na wysokości ok. 30 cm nad ziemią w Chrysantemoides Chrysanthemoides monilifera ang. Boneseed.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku wyróżniono 6 podgatunków:
Acanthiza pusilla pusila
Acanthiza pusilla dawsonensis
Acanthiza pusilla diemenensis
Acanthiza pusilla samueli
Acanthiza pusilla zietsi
Acanthiza pusilla magnirostris (archibaldi) - krytycznie zagrożony

Wielkość:
Jest to średnich rozmiarów gatunek buszówki, wielkość 9,5-10,5 cm; ciężar ciała 5-8 g.

Zachowanie:
Gatunek buszujący przede wszystkim w podszycie. Żeruje zwykle w parach lub grupach rodzinnych, poza okresem lęgowym dość często w stadkach z innymi gatunkami ptaków. Podgatunek A. p. dawsonensis żeruje wyżej, w koronach niższych drzew, w tropikalnym lesie deszczowym.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim małymi owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca (Queensland) sierpnia do grudnia. Wysiaduje tylko samica przez 17-20 dni, 1-2 lęgi w roku, w zależności od dostępności pokarmu.

Gniazdo:
Gniazdo mniej zwarte, bez mchu na zewnątrz jak u buszówki żółtobrzuchej, w kształcie owalu, zadaszone z góry, z bocznym kapturowym otworem wejściowym. Zbudowane z delikatnych źdźbeł traw, gałązek, misternie poprzeplatanych pajęczyną, wewnątrz wyścielone pierzem, sierścią i delikatnymi korzonkami. Gniazdo umieszczone jest nisko 0,1-1,0 m nad ziemią, w zależności od biotopu. U podgatunku A. p. dawsonensis zamieszkującego lasy deszczowe w stanie Queensland, gniazdo umieszczone jest w koronach drzew 5-10 m lub wyżej nad ziemią, pokryte na zewnątrz mchem i porostami.

Jajka:
2-3 wielkość 17 mm x 12 mm, owalne, skorupka biała lub kremowo biała z lekkim połyskiem; mniej wyraźne i mniej liczne brązowe plamki i cętki niż u buszówki żółtobrzuchej, rozmieszczone przede wszystkim przy dużym biegunie (1/3 długości).

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach zadrzewionych o bogatym podszycie, w zależności od podgatunku: od wysokich lasów deszczowych po australijskie wrzosowiska (Epacris spp., Styphelia spp., Leucopogon spp., Sprengelia spp., Woolsia spp., Richea spp.) w zależności od podgatunku.

Rozmieszczenie:
Acanthiza pusilla pusilla: płd.-wsch. kraniec stanu Queensland, poprzez wsh. pas stanu Nowa Południowa Walia, wsch. i płd. stanu Victoria po płd.-zach. kraniec stanu Australia Południowa.
Acanthiza pusilla dawsonensis: wsch. pas stanu Queensland (na płn. od A. p. pusilla).
Acanthiza pusilla diemenensis: Tasmania oraz grupa wysp Kent (płn.-wsch. pas cieśniny Bassa)
Acanthiza pusilla samueli: Góry Flinders oraz Lofty (płd. stanu Australia Południowa)
Acanthiza pusilla zietsi: Wyspa Kangura (u wybrzeży stanu Australia Południowa)
Acanthiza pusilla magnirostris (archibaldi): Wyspa Króla (zach. pas cieśniny Bassa) - krytycznie zagrożony.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .