MIDOJAD PRĘGOLICY

(Caligavis chrysops) (ang. Yellow-faced Honeyeater)

Video-Filmy 1-3: Samiec i samica karmiące pisklęta. Gniazdo założone na wysokości 3,7 m, w połowie wysokości korony jednego z gatunków akacji australijskiej Acacia melanoxylon .
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI
FOTKI

Fotki 1-2: Przykład gniazda wraz z jajkami, założonego na jabłoni (Malus domestica)

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku wyróżniono 3 podgatunki a mianowicie:
Caligavis chrysops chrysops
Caligavis chrysops barroni
Caligavis chrysops samueli
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Poprzednie nazwy naukowe: Meliphaga chrysops Lichenostomus chrysops.

Wielkość:
Średniej wielkości miodojad. Rozmiary: 16–18 cm; waga 15-20 g.

Zachowanie:
Gatunek głośny i zadziorny. W okresie lęgowym występuje w parach i grupach rodzinnych. W okresie migracji występuje w dużych stadach, jest to widoczne zwłaszcza w okresie wiosennej wędrówki, która odbywa się w ciągu dnia. Migracja jesienna bardziej przypomina migracje grup rodzinnych.

Pożywienie:
Gatunek odżywiający się średniej wielkości owadami, pyłkiem i nektarem, poszukuje pokarmu w koronach drzew i krzewów.

Okres lęgowy:
Przypada zazwyczaj od lipca do lutego. Wyprowadza kilka lęgów w roku.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte, głębokie; umieszczone w rozwidleniu gałązek na wysokości od 2 do 6 m nad ziemią. Zbudowane z delikatnych pasków łyka, źdźbeł traw, wszystko poprzeplatane pajęczyną, (zobacz video-film). Zewnętrze gniazda dość często pokryte jest mchem i zielonymi porostami, tak aby się zlewało z otoczeniem (w zależności od biotopu).

Jajka:
2-3 wielkość 21 mm x 14 mm, owalne; skorupka różowo-biała, z lekkim połyskiem z dużą lub umiarkowaną ilością średniej wielkości plamek i cętek koloru rdzawego, rozmieszczone są one w większości przypadków przy dużym biegunie, niekiedy tworzą pasek w 1/3 długości (zobacz FOTKI).

Siedlisko:
Podgórskie i górskie lasy eukaliptusowe na wsch. i płd.-wsch. pobrzeżu Australii.

Rozmieszczenie:
C. c. barroni - płn.-wsch. stanu Queensland od Cooktown poprzez wyżyny Atherton i Windsor–Carbine do pasma Clarke–Connors.
C. c. chrysops - płn.-wsch. stanu Queensland zlewisko Dawson–Mackenzie Basin, wsch. i zach. stoki wielkiego działu wodnego poprzez stan Victoria (wsch. i płd.-wsch.) aż do płd.-wsch. stanu Australia Południowa (ten podgatunek ma największy zasięg) .
C. c. samueli - płd.-wsch. stanu Australia Południowa (pasmo Flinders, Mt Lofty oraz półwysep Fleurieu).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .