GWIZDACZ ŻÓŁTY

(Eopsaltria australis) (ang. Eastern Yellow Robin)

Video-filmy 1-2 pokazują osobniki z podgatunku E. a. australis, typowe zachowanie terytorialne samca.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-filmy 3-5 pokazuje osobniki z podgatunku E. a. australis, ptaki opiekujące się pisklętami.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości HD (1920 x 1080p) w formacie 16:9.

Video-film 6 pokazuje osobniki z podgatunku E. a. australis, ptaki opiekujące się pisklętami.
Oryginał został nagrany rozdzielczości 4K (ang. Ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

Video-film 7 pokazuje atak węża tygrysiego (Notechis scutatus) na pisklęta z podgatunku E. a. australis.
Oryginał został nagrany rozdzielczości 4K (ang. Ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI
FOTKI
FOTKI

Fotki 1-3: Typowe gniazdo tego gatunku, w tym przypadku z trzema jajkami

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
W obrębie tego gatunku wyróżniono 2 podgatunki: Eopsaltria australis australis oraz Eopsaltria australis chrysorrhoa. Jest to gatunek pospolity.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości, długość ciała: 15–16 cm; ciężar ciała 15 – 27 gramów, samiec nieco większy i bardziej żółty.

Zachowanie:
Chwyta owady z pni i gałęzi, z ziemi i czasami z powietrza. Charakterystycznie siada na grubym pniu (siada na ukos) zaraz po takim siadzie pozostaje przez kilkanaście sekund lub dłużej nieruchomo. Gatunek bardzo ciekawski, lubi obserwować nowe przedmioty lub ludzi w najbliższym otoczeniu, samemu pozostając nieruchomo. Samiec wydaje charakterystyczny głos terytorialny, zwłaszcza wczesnym rankiem oraz o zmierzchu.

Pożywienie:
Gatunek owadożerny.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do lutego, samica buduje gniazdo i wysiaduje jajka przez ok. 15 – 17 dni, 2-3 lęgi w roku. Samiec stróżuje i ostrzega samicę siedzącą na jajkach przed niebezpieczeństwem. Oboje rodzice karmią pisklęta i młode, czasami ptaki z wcześniejszych lęgów pomagają im karmić.

Gniazdo:
Gniazdo zbudowane z kory i łyka, zgrabnie posplatane pajęczyną, na zewnątrz przystrojone mchem i porostami co powoduje że zlewa się z otoczeniem. Wnętrze wyścielone suchymi liśćmi, drobnymi gałązkami oraz włóknami roślinnymi. Gniazdo umieszczone w rozwidleniu gałązek, na różnej wysokości 1-6 m czasami nawet 20 m w zależności od środowiska (zobacz fotki).

Jajka:
2-3, wielkość 22 mm x 16 mm, owalne, skorupka koloru jasno-zielonego lub szaro-zielonego albo niebiesko-zielonego z umiarkowanym połyskiem, umiarkowana liczba plamek i cętek w kolorze brązowo-rdzawym, występują również plamy w kolorze lawendowym najwięcej przy dużym biegunie, czasami tworząc jednolite tło (zobacz fotki).

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach leśnych począwszy od wysokich, wilgotnych lasów do suchszego lasostepu i mali (na obszarach suchszych w pobliżu wody).

Rozmieszczenie:
Występuje we wschodniej Australii.
Podgatunek Eopsaltria australis australis płd.- wsch. i wsch. stanu Victoria i Nowa Południowa Walia oraz płd. część stanu Queensland.
Eopsaltria australis chrysorrhoa od płn.-wsch. pobrzeże stanu Nowa Południowa Walia, poprzez Queensland, wąskim, przybrzeżnym pasem dochodząc pod półwysep York.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .