KURAWONGA ZMIENNA

(Strepera versicolor) (ang. Grey Currawong)

Video-Filmy 1- 3 przedstawiają ptaki z podgatunku Strepera versicolor versicolor
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

Video-Film 4 przedstawia ptaki z podgatunku Strepera versicolor versicolor. Na tym viedeo-filmie widać usuwanie przez ptaka twardych, niestrawionych resztek pokarmu w postaci wypluwki.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku wyróżniono 6 podgatunków Strepera versicolor plumbea, S. v. melanoptera, S.v. versicolor, S. v. intermedia, S. v. halmaturina oraz Strepera versicolor arguta
Brak dymorfizmu płciowego.

Wielkość:
Długość ciała 45 – 50 cm, waga 300–500 gramów.

Zachowanie:
Gatunek bardzo ciekawski, zaglądający w każdy kąt. Wydaje specyficzny, donośny głos terytorialny przypominający powtarzający się wyraz kura-łong kura-łong w wyższej tonacji niż kurawonga czarna.

Pożywienie:
Gatunek wszystkożerny ale główny pokarm stanowią drobne gady, duże owady, pająki, pisklęta i jaja innych gatunków ptaków. Podobnie jak ptaki drapieżne dzienne i nocne, kurawongi usuwają twarde, niestrawione resztki pokarmu w postaci wypluwek. To widać na video-filmie 4.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia wyprowadza 1 lęg w sezonie. Wysiaduje samica przez okres co najmniej 20 dni. Samiec dokarmia samicę podczas wysiadywania. Oboje rodzice karmią pisklęta.

Gniazdo:
Budowane jest na poziomym rozgałęzieniu gałęzi, z dala od głównego pnia, umieszczone 5-20 metrów nad ziemią w zależności od biotopu. Gniazdo raczej płytkie, zewnętrzna otulina zbudowana z luźnych, suchych gałęzi, natomiast wewnętrzna otulina zbudowana z miękkich, włóknistych elementów typu sucha trawa, korzonki i łyko.

Jajka:
2-3, wielkość 42 x 30 mm, lekko zaostrzony owal, skorupka koloru od jasno brązowego do jasno różowo-brązowego ze średnim połyskiem. Na skorupce występują plamy i cętki o ciemniejszym odcieniu niż tło, większe zagęszczenie występuje w okolicach bardziej zaokrąglonego końca.

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach począwszy od nadbrzeżnych środowisk drzewiastych, krzewiastych oraz wrzosowisk włączając w to tereny zurbanizowane i rolnicze, aż do terenów półpustynnych, np. mali. Poszczególne podgatunki wyspecjalizowały się w różnych typach siedlisk.

Rozmieszczenie:
Strepera versicolor plumbea zamieszkuje Płd-Zach. Australię Zachodnią (od Geraldton) z przerwami do Terytorium Północnego (Peterman Ranges).
Strepera versicolor melanoptera zamieszkuje Płd. Wsch. Australia Południowa (płd. Flinders Ranges, płd. półwysep Fleurieu i Mt. Lofty Ranges na wsch do terenów mali w płn.-wsch. Victorii.
Strepera versicolor versicolor zamieszkuje płd.-wsch. Nowej Południowej Wali (od rzeki Hunter) na płd, interior do zach. stoków Wielkiego Działu Wodnego, do zach. Victorii (Grampions aż do wybrzeża (Zatoka Portu Philipa – Port Phillip Bay).
Strepera versicolor intermedia zamieszkuje Australię Południową od Ooldea na wsch. wzdłuż wybrzeża (płd. Równiny Nullarbor) do półwyspu Yorke.
Strepera versicolor halmaturina zamieszkuje wyspę Kangura (płd. Australia Południowa)
Strepera versicolor arguta zamieszkuje Tasmanię

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .