KRUCZYNKA CZARNOLICA

(Coracina novaehollandiae) (ang. Black-faced Cuckoo-shrike)

Video-Filmy 1-5 przedstawiają ptaki z podgatunku Coracina novaehollandiae melanops
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

Video-Filmy 6-11 przedstawiają to samo gniazdo ale tydzień później, w tym przypadku został tylko jeden ponieważ starszy podlot niezdarnie odleciał na sąsiednie drzewo, podczas zbliżania się do gniazda i tam był karmiony przez rodziców.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI
FOTKI
FOTKI
FOTKI

Fotki 1-4: Typowe gniazdo tego gatunku, w tym przypadku z dwoma jajkami

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek pospolity, najpospolitszy z kruczynek. W obrębie tego gatunku wyróżniono 3 podgatunki Coracina novaehollandiae melanops, C. n. novaehollandiae oraz C. n. subpallida
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Wielkość:
Długość ciała 30 – 36 cm, waga 90–145 gramów.

Zachowanie:
Gatunek bardzo płochliwy, zachowuje duży dystans ucieczki. Bardzo rzadko siada na ziemi, widziałem jedynie raz i to w okresie zimowym. Natomiast przy gnieździe jest to najbardziej agresywny gatunek z zaobserwowanych gatunków kruczynek, które przy gnieździe, są bardzo płochliwe (może dlatego są mniej liczne). Ten gatunek aktywnie atakuje zbliżającego się do gniazda intruza. Kruczynka czarnolica wydaje specyficzne odgłosy, których nie da się pomylić z innymi gatunkami ptaków (to słychać na video-filmach).

Pożywienie:
Gatunek owadożerny, odżywia się dużymi owadami i ich gąsienicami (to widać na video-filmach podczas karmienia). Owady chwytane są przede wszystkim na drzewach lub w powietrzu.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do stycznia wyprowadza 1-2 lęgi w sezonie. Na obszarach półpustynnych przez okrągły rok w zależności od opadów deszczu. Wysiadywanie trwa 21-23 dni, wysiadują i karmią pisklęta obydwoje rodzice.

Gniazdo:
Budowane jest na poziomym rozgałęzieniu suchej ale dorodnej gałęzi, z dala od głównego pnia, umieszczone 5-20 metrów nad ziemią w zależności od biotopu. Gniazdo bardzo płaskie, zbudowane z cienkich włókien łyka, korzonków, fragmentów gałązek kazauryn itp. wszystko obficie splecione pajęczyną (to widać na video-filmach i fotkach). Gniazdo jest praktycznie niewidoczne z dołu a siedzący na nim, dorosły ptak sprawia wrażenie jakby czatował na owady.

Jajka:
2-3, wielkość 34 x 24 mm, lekko zaostrzony owal, skorupka od niebieskawo-zielonkawej po oliwkowo-zielonkawą, z widocznym połyskiem, w większości równomiernie rozsianymi plamkami bez połysku, koloru od brunatnego do rdzawego, a w tle występują kleksy koloru lawendowego (zobacz fotki).

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach począwszy od nadbrzeżnych środowisk drzewiastych, krzewiastych oraz wrzosowisk włączając w to tereny zurbanizowane i rolnicze, aż do terenów półpustynnych, np. mali.

Rozmieszczenie:
Coracina novaehollandiae melanops zamieszkuje praktycznie całą Australię (bez regionu Pilbary w Australii Zachodniej) oraz część Nowej Gwinei.
Coracina novaehollandiae novaehollandiae zamieszkuje Tasmanię.
Coracina novaehollandiae subpallida zamieszkuje rejon Pilbary w Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .