KRUCZYNKA CZARNOCZELNA

(Coracina papuensis) (ang. White-bellied Cuckoo-shrike)

Video-Filmy 1-5 przedstawiają ptaki z podgatunku Coracina papuensis robusta
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI
FOTKI
FOTKI

Fotki 1-3: Typowe gniazdo tego gatunku, w tym przypadku z jednym jajkiem

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek średnioliczny. W obrębie tego gatunku wyróżniono 15 podgatunków, w Australii występuje 5 podgatunków tj. Coracina papuensis hypoleuca, C. p. robusta, C. p. artamoides, C. p. oriomo oraz C. p. apsleyi
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego, u samicy smugi pod oczami są lekko jaśniejsze niż u samca. Dodatkowo u każdego z 5 podgatunków występują jasne i ciemne odmiany barwne i szereg form pośrednich, na wideofilmach jest pokazana odmiana jasna.

Wielkość:
Długość ciała 26 – 28 cm, waga 56–94 gramów.

Zachowanie:
Gatunek bardzo płochliwy, zachowuje duży dystans ucieczki. Bardzo rzadko siada na ziemi, nigdy nie widziałem. Przy gnieździe z młodymi jest również bardzo płochliwy, nie atakuje intruza jak to ma miejsce w przypadku kruczynki czarnolicej. Wydaje specificzne głosy, i o wyższej tonacji niż kruczynka czrnolica (to można usłyszeć na video-filmach).

Pożywienie:
Gatunek owadożerny, odżywia się dużymi owadami i ich gąsienicami (to widać na video-filmach podczas karmienia). Owady chwytane są przede wszystkim na drzewach lub w powietrzu.

Okres lęgowy:
Przypada na płn. Australii od września do marca a na płd. krańcu tego kontynentu od sierpnia do stycznia. Wysiadywanie trwa 21-22 dni, wysiadują i karmią pisklęta obydwoje rodzice.

Gniazdo:
Budowane jest przez obydwa ptaki, umieszczone na poziomym rozgałęzieniu suchej ale dorodnej gałęzi, z dala od głównego pnia, umieszczone 5-10 metrów nad ziemią. Gniazdo bardzo płaskie, zbudowane podobnie jak u kruczynki czarnolicej lecz nieco mniejsze, składa się z cienkich włókien łyka, korzonków, fragmentów gałązek itp. wszystko obficie splecione pajęczyną (to widać na video-filmach). Gniazdo jest praktycznie niewidoczne z dołu a siedzący na nim, dorosły ptak sprawia wrażenie jakby czatował na owady.

Jajka:
2-3, wielkość 30 x 22 mm, lekko zaostrzony owal, kolor i plamkowanie skorupki bardzo podobne do kruczynki czaranolicej tj. od barwy niebieskawo-zielonkawej po oliwkowo-zielonkawą, z widocznym połyskiem, w większości równomiernie rozsianymi plamkami bez połysku, koloru od brunatnego do rdzawego, a w tle występują kleksy koloru lawendowego.

Siedlisko:
Występuje w środowiskach drzewiastych, zadrzewieniach śródpolnych, na brzegach lasów itp.

Rozmieszczenie:
Coracina papuensis robusta: zamieszkuje obszar Płd-wsch Australii tj. Victoria oraz Nowa Południowa Walia
Coracina papuensis artamoides: zamieszkuje obszar Środkowo-wsch. Australii, od płn. stanu Nowa Południowa Walia poprzez stan Queensland (do okolic miejscowości Cooktown)
Coracina papuensis oriomo: zamieszkuje obszar od okolic miejscowości Cooktown dalej na płn. półwysep York, wyspy Torresa aż do Nowej Gwineii
Coracina papuensis hypoleuca: zamieszkuje obszar środkowo-płn. Australii (Rejon Kimberley i Zatoki Carpentaria)
Coracina papuensis apsleyi: zamieszkuje obszar pobrzeża płn. Australii tj. wyspa Melville, półwysep Cobourg oraz pobrzeże zatoki Van Diemen.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .