KAKADU KRANOGŁOWA

(Callocephalon fimbriatum) (ang. Gang-gang Cockatoo)

Video-Film 1 przedstawia ptaki młodociane ok. 1 tydzień przed opuszczeniem gniazda
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

Status:
Jest to gatunek endemiczny, jest godłem Australijskiego Terytorium Stołecznego (Australian Capitol Territory). Nazwa angielska Gang-gang jest zapożyczona z jednego z języków aborygeńskich Wiradjuri. Gatunek średnio liczny, w obrębie tego gatunku nie wyróżniono podgatunków. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy, począwszy od wieku młodocianego (co widać na video). Samiec ma czerwoną głowę wraz pióropuszem reszta ciała szara w jasne cętki. Samica jest skromniej ubarwiona, zarówno głowa jak i reszta ciała jest koloru szarego, w jasne cętki.

Wielkość:
Długość ciała 33 – 36 cm, waga 230–334 gramy, nie ma większych różnic w wielkości pomiędzy samicą a samcem.

Zachowanie:
Gatunek towarzyski, występuje w grupach rodzinnych. Wydaje charakterystyczny, jak przystało na inne gatunki kakadu, krakliwy głos, ale czasem szybciej można zauważyć jego obecność podczas żerowania, po spadających na ziemię łupinach. Najczęściej odzywa się podczas spokojnego, charakterystycznego lotu. W okresie zimowym przenosi się w kierunku nizin, w bardziej otwarte tereny, można wtedy spotkać ten gatunek nawet w mieście np. Melbourne, Canberra czy Sydney.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim roślinożerny, odżywia się nasionami eukaliptusów, akacji i innych drzew i krzewów, owocami oraz larwami owadów.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do marca, z nasileniem od października do stycznia. Okres wysiadywania 24-30 dni, wysiadują obydwa ptaki, samica nocą, samiec w dzień.

Gniazdo:
Typowy dziuplak, dziupla o średnicy 25 - 50 cm i głębokości 100-200 cm, wyścielona wiórami odłupanymi przez ptaka ze ścian dziupli, na wysokości 15-30 m nad ziemią, bardzo często w okolicy strumyka.

Jajka:
2-3, wielkość 36 x 28 mm, kształtu zaokrąglonego owalu, skorupka koloru białego, bez połysku, podobnie jak u innych gatunków kakadu.

Siedlisko:
Występuje w gęstych, wysokich lasach eukaliptusowych z bogatym podszytem, w strefie alpejskiej i subalpejskiej (wilgotny las eukaliptusowy strefy umiarkowanej) jaki występuje w Płd-Wsch. Australii.

Rozmieszczenie:
Płd.-Wsch. Nowa Południowa Walia, Australijskie Terytorium Stołeczne, Wschodnia i Południowa Wiktoria.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .