GRALINA SROKATA

(Grallina cyanoleuca) (ang. Magpie Lark)

Video-Film 1-3 przedstawiają samicę i samca pielegnujące młode w gnieździe
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Video-Filmy 4-6 przedstawiają przede wszystkim samca pielegnującego trzy młode w gnieździe (na Video-Filmie 6, w 43 sekundzie, jedno z piskląt, przypadkowo pochwyciło dziobem pióra dorosłego ptaka i zostało przypadkowo wyrzucone z gniazda)
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI
FOTKI
FOTKI
FOTKI

Fotki 1-4: Typowe gniazdo tego gatunku, w tym przypadku z trzema jajkami.

Status:
Gatunek miejscami bardzo liczny, przystosowany do terenów zurbanizowanych. Występuje wyraźny dymorfizm płciowy: samiec ma „twarz” czarną wraz z czarnym krawatem natomiast samica ma „twarz” białą z czarnym pasem bocznym przez oko. W obrębie tego gatunku wyodrębniono dwa podgatunki tj.
G. cyanoleuca cyanoleuca
G. cyanoleuca neglecta

Wielkość:
Długość ciała 26 – 30 cm, waga 60–102 gramy, samiec trochę większy od samicy.

Zachowanie:
Gatunek głośny, samica śpiewa wraz z samcem na przemian. Bardzo agresywnie broni terytorium przed innymi ptakami tego samego gatunku, jak również potrafi przegonić większe od siebie ptaki typu kruki, kurawongi, dzierzbowrony.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny, żeruje głównie na lądzie, poszukując owadów i innych bezkręgowców w trawie, na pastwisku, trawniku, mokradle itp.

Okres lęgowy:
Sezon lęgowy trwa od sierpnia do lutego 1-2 lęgi w sezonie, natomiast w strefie suchej lęgi uzależnione są od opadów deszczu, może przestępować do lęgów w każdym miesiącu. Wysiadują oba ptaki, samica nocą, samiec w dzień.

Gniazdo:
Gniazdo budowane przez samicę i samca, z wilgotnej gleby zmieszanej z kawałkami trawy, wnętrze wyścielone trawą, włosiem, pierzem (zobacz Fotki). Umieszczone na poziomej gałęzi w cieniu gęstego listowia lub na suchej gałęzi w cieniu konarów, umieszczone na różnych wysokościach w zależności od siedliska 3-20 m nad ziemią. To samo gniazdo może być użytkowane ponownie, w tym samym sezonie, po zabiegach kosmetycznych.

Jajka:
3-5, wielkość 29 x 20 mm, kształtu stożkowego owalu, skorupka koloru od białawego do szarawego, bez połysku, z umiarkowaną ilością cętek koloru od purpurowo-czerwonego do brunatno-czerwonego, zgrupowanych przy większym biegunie (zobacz Fotki).

Siedlisko:
Tereny otwarte włącznie z terenami zurbanizowanymi, miasto, wieś, itp. w pobliżu naturalnych lub sztucznych zbiorników wodnych, unika zwartych kompleksów leśnych.

Rozmieszczenie:
G. cyanoleuca cyanoleuca: 2/3 kontynentu Australii poczynając od Płd. G. cyanoleuca neglecta: 1/3 kontynentu Australii poczynając od Płn. zamieszkuje również wyspę Timor i okoliczne wysepki oraz Płd. część Papui Nowej Gwinei.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .