GOŁĄBEK ŁUSKOWANY

Geopelia placida (ang. Peaceful Dove)

Wideo-filmy 1-2 pokazują żerującego ptaka z podgatunku G.p. placida.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.


........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek pospolity, często hodowany w klatce, na całym świecie, jako ptak ozdobny. W obrębie tego gatunku wyróżniono 3 podgatunki, 2 z nich występują w Australii, a mianowicie:
1. Geopelia placida placida
2. Geopelia placida clelandi

Wielkość:
Jest to małej wielkości gołąb, długość ciała: 20–24 cm; ciężar ciała 38-66 gramów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek raczej skryty, znacznie łatwiej zlokalizować ten gatunek po charakterystycznym głosie niż zobaczyć. Gatunek płochliwy szybko odfruwa na pobliskie drzewo lub krzew. W okolicach bardziej zurbanizowanych znacznie mniej płochliwy.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim nasionami traw i inny roślin zielnych. Jak na ziarnojada przystało, często można go zobaczyć przy drogach, jak zbiera małe kamyki tzw. gastrolity, zwłaszcza wczesnym rankiem lub pod wieczór.

Okres lęgowy:
Przypada praktycznie na cały rok, ze szczytem od sierpnia do stycznia, wysiaduje samica i samiec, przez ok. 16-17 dni, 2-4 lęgi w sezonie. Typowy gniazdownik, pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 16-18 dniach.

Gniazdo:
Gniazdo jak na gołębia przystało, składa się z patyczków, luźno ułożonych, patrząc od spodu można zobaczyć jajka. Umieszczone 1-10 m nad ziemią, na poziomej gałęzi, w gąszczu gałązek itp.

Jajka:
2, wielkość 21 mm x 17 mm, owalne, skorupka koloru białego z połyskiem, bez żadnych plamek.

Siedlisko:
Występuje na terenach suchych, ale w niedalekiej odległości od źródła wody tj. przerzedzonych lasach, wzdłuż porośniętych drzewami i krzewami strumieni, na terenach rolniczych z niewielkimi połaciami zadrzewionymi, w miejskich parkach.

Rozmieszczenie:
Geopelia placida placida: od płn. stanu Victoria na skos, po wschodniej stronie aż do Kimberley w Australii Zachodniej, zatem część Australii Południowej, praktycznie całą Nową Południową Walię (bez płd. części Alp Australijskich) cały Queensland, praktycznie całe Terytorium Północne i ww. Kawałek Australii Zachodniej.
Geopelia placida clelandi: zamieszkuje w Australii Zachodniej, po obu stronach zwrotnika Koziorożca (część regionu zwanego Pilbara).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .