STADNIAK BIAŁOBREWY

Pomatostomus superciliosus (ang. White-browed Babbler)

Wideo-filmy 1-3 pokazują wysiadującego ptaka z podgatunku P.s. superciliosus.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.


Video-filmy 4-5 pokazują żerujące ptaki z podgatunku P.s. superciliosus.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.


........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek endemiczny dla Australii, pospolity. W obrębie tego gatunku wyróżniono 4 podgatunki, a mianowicie:
1. Pomatostomus superciliosus superciliosus
2. Pomatostomus superciliosus gilgandra
3. Pomatostomus superciliosus centralis
4. Pomatostomus superciliosus ashbyi

Wielkość:
Jest to średniej wielkości ptak, (najmniejszy gatunek wśród stadniaków australijskich) długość ciała: 19–22 cm; ciężar ciała 30-45 gramów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek stadny, występuje w stadach rodzinnych, łatwiej zlokalizować ten gatunek po charakterystycznym głosie niż zobaczyć. Gatunek płochliwy szybko odfruwa na pobliskie drzewo lub krzew lub ucieka po ziemi. W przypadku gdy obserwator się nie porusza, może z ciekawości podchodzić bliżej.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim owadami, stawonogami i innymi bezkręgowcami. Żeruje w stadzie, głównie na ziemi, spróchniałych pniach lub krzewach i niskich drzewach.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do grudnia, wysiaduje samica alfa przez 19-20 dni, karmiona przez inne osobniki stada rodzinnego, 1-2 lęgi w sezonie. Typowy gniazdownik, pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 18-20 dniach.

Gniazdo:
Gniazdo zadaszone, z bocznym otworem wejściowym, czasami z platformą wejściową. Warstwa zewnętrza gniazda, składa się z wielu patyczków luźno rozmieszczonych, w różne strony. Wnętrze składa się z podłogi, z ubitych liści, kory, gałązek i gleby, wszystko wyścielone delikatnymi trawami i pierzem (zobacz: video-filmy1-3). Umieszczone w gestwinie gałązek, bardzo często z kolcami, na wysokości 1-6 m nad ziemią, w zależności od środowiska. Gniazdo lęgowe budowane jest zazwyczaj, tylko przez samicę alfa. W pobliżu gniazda właściwego, kilkanaście metrów lub dalej, inne osobniki budują większe gniazdo lub gniazda noclegowe dla 2-4 osobników.

Jajka:
2-3 (1-4), wielkość 24 mm x 17 mm, bardziej lub mniej owalne, występują wariancje, tło skorupki koloru szaro-białego z lekkim połyskiem, z bardzo dużą ilością rozmazów, plamek i cętków koloru czarnawo-brązowego (ziemisty odcień).

Siedlisko:
Występuje na terenach krzewiasto-trawiastych (mali ang. mallee), w suchych, rozrzedzonych lasach eukaliptusowych, akacjowych, kazaurynowych wraz z banksia.

Rozmieszczenie:
Poczynając od wschodu:
Pomatostomus superciliosus gilgandra: środkowo-płn. Victoria, na skos, od wshodniej strony Nowa Południowa Walia, płd.-wsch. kawałek stanu Queensland.
Pomatostomus superciliosus superciliosus: od strony wschodniej; płn.-zach. Victoria, na skos wzdłuż granicy stanów Australii Południowej i Nowej Południowej Waliii kawałek płd.-zach. Stanu Queensland, strona zachodnia to południowy pas stanu Australii Południowej, część zachodnią Australii Zachodniej (bez płd.-zach. cypla) aż po zwrotnik Koziorożca.
Pomatostomus superciliosus centralis: wchodzi klinem z obszarem poprzedniego pogatunku od strony północnej, tj. płn. stanu Australia Południowa, płd. Terytorium Północnego i kawałek stanu Queensland, do połowy Australii Zachodniej (dalej poprzedni podgatunek) po obu stronach zwrotnika Koziorożca.
Pomatostomus superciliosus ashbyi: cypel płd.-zach. w Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .