PAPUŻKA OSTROSTERNA

Lathamus discolor (ang. Swift Parrot)

Wideo-film 1 pokazuje żerującego ptaka, samca, w okresie pozalęgowym.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.


........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek endemiczny dla Australii, krytycznie zagrożony, ok. 750 osobników na rok 2022, 10 lat wcześniej szacowano 2000 osobników. Główne zagrożenia to utrata siedliska i drapieżnictwo gniazdowe ze strony lotopałanki karłowatej (Petaurus breviceps) intrudokuwanej z Australii w 19 wieku, przywieziona jako maskotka domowa.
W obrębie tego gatunku nie wyróżniono podgatunków.

Wielkość:
Jest to średniej wielkości papuga, długość ciała: 23–26 cm; ciężar ciała 45–75 g. Dymorfizm płciowy polega na tym, że podogonie u samca ma kolor jaskrawo-czerwony, u samicy w tym miejscu, jest kolor zbliżony do różowego (łososiowy).

Zachowanie:
Gatunek migrujący na zimę z Tasmanii do płd-wsch. Australii przez cieśninę Bassa. Gatunek żerujący wśród gęstego listowia, często w stadzie z innymi papugami, niektóre z nich kolorystycznie podobne, łatwo o przeoczenie.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim nektarem, pyłkiem kwiatowym (Eucalyptus globulus i Eucalyptus ovata) oraz mszycami i innymi małymi owadami zbieranymi z kwiatów i liści.

Okres lęgowy:
Przypada od września do grudnia, w odpowiednim środowisku (lasy eukaliptusowe na Tasmanii w wieku powyżej 140 lat, z dużą ilością dziupli) może gniazdować w niewielkich koloniach. Wysiaduje samica, przez ok. 20 dni. Oboje rodzice karmią młode, które opuszczają gniazdo po 4-5 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo w dziupli, w dużych, wsokich eukaliptusach, umieszczone 10-20 m i wyżej. Głębokość dziupli 0,5 – 1,5 m bez wyściółki. Jak na papugę przystało, modyfikuje dziuple używając hakowatego dzioba.

Jajka:
4-6 (3-7) wielkość 25 mm x 20 mm, owalne, prawie sferyczne, białe, matowe.

Siedlisko:
Występuje w dojrzałych lasach eukaliptusowych, w wieku powyżej 140 lat, gatunki kluczowe to: Eucalyptus globulus i Eucalyptus ovata.

Rozmieszczenie:
Obszar lęgowy Tasmania, obszar zimowania płd.- wsch. Australia, przede wszystkim, dorzecze rzek Murray-Darling.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .