MIODACZEK BIAŁOUCHY

Phylidonyris novaehollandiae (ang. New Holland Honeyeater)

Wideo-film 1 pokazuje osobnika z podgatunku P. n. novaehollandiae, żerującego na kwiatach Banksia spp.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Wideo-filmy 2-5 pokazują ptaki z podgatunku P. n. novaehollandiae na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K ultra HD (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

FOTKI

FOTKI FOTKI FOTKI FOTKI FOTKI

Fotki 1-5: Typowe gniazdo tego gatunku, umieszczone w niekwitnącym niskim drzewie, w tym przypadku z 3 jajkami.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
W obrębie tego gatunku wyróżniono 5 podgatunków, a mianowicie:
Phylidonyris novaehollandiae novaehollandiae
Phylidonyris novaehollandiae canescens
Phylidonyris novaehollandiae campbelli
Phylidonyris novaehollandiae longirostris
Phylidonyris novaehollandiae caudatus

Wielkość:
Jest to średniej wielkości miodojad, długość ciała: 17–19 cm; ciężar ciała 18-28 g, podgatunek z Tasmanii jest nieco większy.

Zachowanie:
Gatunek towarzyski, głośny, zadziorny. Najlepiej obserwować go w czasie żerowania wśród kwiatów na krzewach i niskich drzewach, znacznie trudniej na wysokich drzewach.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim nektarem oraz małymi owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do stycznia, na obszarach suchszych po obfitych deszczach (okres obfitego kwitnienia) wysiaduje samica przez 14-15 dni, samiec wraz z samicą karmią pisklęta, typowy gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 14 dniach, 1-3 lęgi w sezonie.

Gniazdo:
Gniazdo budowane przez obydwa ptaki, z suchej trawy, zewnętrze gniazda luźno splecione, wnętrze gniazda wyścilone delikatnymi źdźbłami traw, przeplecionych lub nie pajęczyną, bardzo często udekorowane pobliskimi kwiatami, płatkami kwiatowymi albo bez tej dekoracji, gdy gniazdo nie jest w kwitnących roślinach. Gniazdo umieszczone zazwyczaj w pionowym rozgałęzieniu gałązek lub w poziomym rozwidleniu, w gęstym ulistnieniu, na wysokości 1-5 m, w zależności od biotopu, zobacz fotki.

Jajka:
2-3, wielkość 21 mm x 15 mm, owalne z lekkim połyskiem, skorupka różowawa lub płowo-różowa, umiarkowanie nakrapiane w rdzawo-brązowe plamki i cętki, umieszczone w większości, od połowy w kierunku dużego bieguna, zobacz fotki.

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach, od leśnego, wilgotnego (za wyjątkiem wysokogórskich lasów alpejskich), poprzez rozrzedzone środowiska leśne aż po tereny krzaczasto-trawiaste (mali), ważne aby było dużo roślin obficie kwitnących, niezależnie czy są to drzewa czy krzewy, zwykle w pobliżu mniejszych lub większych zbiorników wodnych.

Rozmieszczenie:
P. novaehollandiae novaehollandiae: płd.-wsch. i wsh. Australia tj. od zachodu: płd.-wsch. stan Australii Południowej, cała Victoria, wsch. część stanu Nowa Południowa Walia, oraz płd.-wsch. stanu Queensland,
Phylidonyris novaehollandiae canescens: Tasmania
Phylidonyris novaehollandiae campbelli: wyspa Kangura (stan Australia Południowa)
Phylidonyris novaehollandiae longirostris: płd.-zach. stanu Australia Zachodnia
Phylidonyris novaehollandiae caudatus: wysepki w cieśninie Bassa, pomiędzy Tasmanią a Australią.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .