KURECZKA POSĘPNA

Zapornia tabuensis, Porzana tabuensis (ang. Spotless Crake)

Wideo-filmy 1-2 pokazują ptaka z podgatunku Z.t. tabuensis w naturalny siedlisku.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek w odpowiednim środowisku średnio-liczny, przemieszcza się do wnętrza kontynentu po obfitych opadach. W obrębie tego gatunku wyodrębniono 4 podgatunki, tylko jeden występuje w Australii.

Wielkość:
Jest to średniej wielkości kureczka, długość ciała: 17–20 cm; ciężar ciała 35-55 g. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek, podobnie jak wszystkie kureczki, bardzo skryty, płochliwy, szybciej ten gatunek stwierdzić po charakterystycznym głosie niż zobaczyć, wymaga cierpliwości aby go zobaczyć.

Pożywienie:
Gatunek wszystkożerny głównym pokarmem są nasiona, owoce, kiełki, zielenina roślin wodnych ale także owady, mięczaki, skorupiaki, pająki itp.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia/stycznia, 1-2 lęgi w sezonie. Wysiadują oba ptaki, przez 18-19 dni. Typowy zagniazdownik. Biologia gniazdowania słabo poznana.

Gniazdo:
Gniazdo zbudowane z materiału roślinnego typu: suche liście, łodygi, źdźbła traw, g. umieszczone w gęstej roślinności nadwodnej lub przybrzeżnej typu oczerety, trzcina, sity itp. do 1 m nad lustrem wody lub powierzchnią wilgotnego gruntu, z pomostem wejściowym.

Jajka:
3-6, wielkość 32 mm x 24 mm, owalne, skorupka koloru jasno-płowo-kremowego do ziemisto-kremowego, z lekkim zielonkawym odcieniem, z lekkim połyskiem, większość plamek i cętków koloru rdzawo-brązowego, występuje przy dużym biegunie.

Siedlisko:
Podobnie jak inne kureczki, zamieszkuje tereny podmokłe i zbiorniki wodne z dużą ilością gęstej i wysokiej roślinności nadwodnej typu: trzcina, oczerety, sity, pałka wodna itp.

Rozmieszczenie:
wsch, i płd.-wsch. Australii tj. wsch. Tasmania, cały stan Victoria i Nowa Południowa Walia, w okresie obfitych deszczów, zasięg gwałtownie się rozrzerza na 3/4 stanu Queensland, Terytorium Północne; od zachodu: to zach. i cypel płd.-zach., region Kimberley w Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .