MIODOŻER ZIELONY

Manorina melanophrys (ang. Bell Miner)

Wideo-Film 1 przedstawia ptaki w naturalnym siedlisku.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku. Gatunek kolonijny, kolonia może liczyć kilkaset osobników.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości, długość ciała: 18–20 cm, ciężar ciała: 28-32 gramów brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek kolonijny, z jednej strony bardzo głośny (głos jak dzwoneczek zobacz wideo-film) z drugiej zaś trudny do obserwacji ponieważ żeruje wśród gęstego listowia i w większości wysoko w koronach drzew. Jest to związane z jego kryptycznym kolorem.

Pożywienie:
Żywi się przede wszystkim mszycami i innymi niewielkimi owadami. Chwyta owady na drzewach, liściach, na kwiatach, na korze oraz nektar.

Okres lęgowy:
W cieplejszych rejonach, w Queensland może gnieździć się przez cały rok, na płd. w stanie Victoria, przypada od czerwca do grudnia. Ilość lęgów w sezonie 2-4 w zależności od opadów deszczu. Wysiaduje tylko samica, przez 12-18 dni (słabo zbadane) w karmieniu piskąt mogą pomagać osobniki z poprzednich lęgów. Typowy gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach. Kolonia jest bardzo wrażliwa na wszelkie negatywne wpływy zewnętrzne np. nadmierna ilość samochodów, ludzi itp. i może po wielu latach obecności, przenieść się nagle w inne miejsce.

Gniazdo:
Gniazdo umieszczone w rozgałęzieniu poziomych gałązek, brzegami zaplecionymi do gałązek, podobnie jak u wilgi. Gniazdo zbudowane z suchych źdźbeł trawy, udekorowanej porostami, kokonami itp. dla kamuflażu, umieszczone na wysokości 4-7 metrów nad ziemią.

Jajka:
2-3, wielkość 24 mm x 16 mm. Skorupka koloru jasno-różowego, występują średnioliczne plamki i cętki koloru rdzawo-brązowego, większość z nich rozmieszczona przy większym biegunie.

Siedlisko:
Występuje w wilgotnych, wysokich lasach eukaliptusowych, z dużą ilością podszytu, często w pobliżu potoków i rzek, obszar podgórza Alp Australijskich oraz obszary niżowe.

Rozmieszczenie:
Wysętpuje w płd.-wsch. i wsch. części kontynentu australijskiego, bez Tasmanii, a mianowicie: płd.-wsch. i wsch. Stanu Victoria, wsch. pas stanu Nowa Południowa Walia oraz płd.-wsch. Stanu Queensland.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .