SKALINEK SROKATY

Melanodryas cucullata (ang. Hooded Robin)

Wideo-Filmy 1-2 przedstawiają ptaki w naturalnym siedlisku.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek endemiczny dla Australii, średnioliczny, kiedyś liczniejszy. W obrębie tego gatunku wyróżniono 4 podgatunki, a mianowicie:
1. Melanodryas cucullata cucullata
2. Melanodryas cucullata westralensis
3. Melanodryas cucullata picata
4. Melanodryas cucullata melvillensis

Wielkość:
Ptak wielkości wróbla, długość 15-17 cm, waga 17-28 gramów, samiec większy od samicy. Wyraźny dymorfizm płciowy, samica posiada szare kryptyczne upierzenie, u samca dominuje kolor srokaty, zobacz wideo-filmy.

Zachowanie:
Gatunek raczej skryty, najczęściej odzywa się rano i pod wieczór; w okresie lęgowym występuje w parach lub luźnych koloniach, wtedy jest najbardziej skryty; w okresie pozalęgowym występuje w niewielkich stadkach, wtedy jest bardziej kontaktowy, łatwiejszy do obserwacji, zobacz wideo-filmy.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny, żeruje na ziemi, na drzewach i krzewach.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do listopada, a po obfitych deszczach w innych miesiącach; wysiaduje tylko samica przez 14-16 dni, samiec pomaga w karmieniu młodych. Gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach. Wyprowadza 1-2 lęgi w roku.

Gniazdo:
W kształcie czarki, zbudowane starannie z cienkich źdźbeł suchej trawy i pobliskiego łyka, wszystko starannie spojone pajęczyną. Wewnętrzna otulina wyścielona delikatnymi korzonkami i źdźbłami. Gniazdo umieszczone w rozwidleniu suchych gałęzi, z dala od listowia, na wysokości 0,5-5 metrów, czasami prawie na ziemi lub powyżej 10 metrów nad ziemią.

Jajka:
2-3 (1-4), wielkość 21 mm x 16 mm, owalne, skorupka barwy oliwkowo-zielonkawej do niebieskawo-zielonkawej, z ciemniejszym odcieniem przy dużym biegunie, z lekkim połyskiem; czasami występują niewyraźne ciemniejsze plamki i cętki przy dużym biegunie.

Siedlisko:
Obszary bardziej suche lub przybrżene i podgórskie wrzosowiska, na brzegach lasów, polan, w rozrzedzonych lasach, lasostepach, mali, terenach trawiasto-krzaczastych, również w pobliżu farm.

Rozmieszczenie:
Melanodryas cucullata cucullata: płd.-wsch. Australia tj. płd.-wsch. skrawek stanu Australia Południowa; praktycznie cały stan Victoria; 85% stanu Nowa Południowa Walia (bez skrawka płn.-zach.).
Melanodryas cucullata westralensis: 90% stanu Australia Południowa (bez płd.-wsch. skrawka); 3/4 stanu Australia Zachodnia (bez. Regionu Kimberley); 45% Terytorium Północnego (płd.-zach. część).
Melanodryas cucullata picata: płn.-zach. skrawek stanu Nowa Południowa Walia; płn.-wsch. skrawek stanu Australia Południowa; 80% stanu Queensland (bez płd.-wsch. skrawka oraz połowy półwyspu York); 55% Terytorium Północnego (bez płd.-zach. części); Region Kimberley w stanie Australia Zachodnia.
Melanodryas cucullata melvillensis: wysepki przy tzw. Arnhem Land (płn. Terytorium Północnego).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .