WODNIK KUSY

Lewinia pectoralis (ang. Lewin's Rail)

Wideo-filmy 1-3 pokazują ptaka z podgatunku L. p. pectoralis w naturalny siedlisku.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek, w odpowiednim środowisku średnio-liczny, przemieszcza się do wnętrza kontynentu po obfitych opadach. W obrębie tego gatunku wyodrębniono 8 podgatunków, tylko 2 występują w Australii, trzeci w Australii Zachodniej tj. Lewinia pectoralis clelandi wymarł w latach 1930-tych.
1. Lewinia pectoralis pectoralis
2. Lewinia pectoralis brachipus

Wielkość:
Jest to średniej wielkości wodnik, długość ciała: 21–25 cm; ciężar ciała 150-210 g. Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy, samiec z tyłu głowy i szyji ma bardziej rdzawe zabarwienie.

Zachowanie:
Gatunek, podobnie jak wszystkie wodniki, bardzo skryty, płochliwy, szybciej ten gatunek stwierdzić po charakterystycznym głosie niż zobaczyć, wymaga cierpliwości aby go zobaczyć.

Pożywienie:
Gatunek wszystkożerny głównym pokarmem są nasiona, owoce, kiełki, zielenina roślin wodnych ale także owady, mięczaki, skorupiaki, pająki itp.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do stycznia, 1-2 lęgi w sezonie. Wysiaduje tylko samica, przez 19-21 dni; typowy zagniazdownik; biologia gniazdowania słabo poznana.

Gniazdo:
Gniazdo zbudowane z materiału roślinnego typu: suche liście, łodygi, źdźbła traw, g. umieszczone w gęstej roślinności nadwodnej lub przybrzeżnej typu oczerety, trzcina, sity itp. do 30 cm nad lustrem wody lub powierzchnią wilgotnego gruntu, z pomostem wejściowym.

Jajka:
3-5, wielkość 35 mm x 26 mm, owalne, skorupka kremowo-biała, z lekkim połyskiem, większość plamek i cętków koloru rdzawo-brązowego, występuje przy dużym biegunie.

Siedlisko:
Podobnie jak inne wodniki, zamieszkuje tereny podmokłe i zbiorniki wodne, z dużą ilością gęstej i wysokiej roślinności nadwodnej typu: trzcina, oczerety, sity, pałka wodna itp.

Rozmieszczenie:
Lewinia pectoralis pectoralis: skrawek płd.-wsch. stanu Australii Południowej; 70% stanu Victoria (bez płn.-zach. części); płd.-wsch. oraz wsch. wąski pas stanu Nowej Południowej Walii; wąski skrawek płd.-wsch. stanu Queensland.
Lewinia pectoralis brachipus: występuje na Tasmanii i pobliskich wysepkach.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .