SKALINEK (SZKARŁATNY) BIAŁOSKRZYDŁY

Petroica boodang (ang. Scarlet Robin)

Wideo-filmy 1-2 przedstawia żerującego samca z podgatunku P. b. boodang.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Wideo-filmy 3-5 przedstawiają ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek pospolity, endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku wyróżniono 3 podgatunki, a mianowicie:
1. Petroica boodang boodang
2. Petroica boodang legii
3. Petroica boodang campbelli

Wielkość:
Ptak wielkości muchołówki, długość ciała 12-14 cm, waga 8-15 gramów. Wyraźny dymorfizm płciowy, samica posiada szare kryptyczne upierzenie, ale jedyna ze skalinków australijskich ma na piersi ceglaste zabarwienie, u samca dominuje kolor czarny i czerwony, zobacz wideo-filmy.

Zachowanie:
Gatunek raczej skryty, najczęściej odzywa się rano i pod wieczór, oraz w okresie godowym podczas walk samców; najłatwiej obserwować żerującą grupę rodzinną.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny, żeruje na ziemi i na drzewach.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia/stycznia, wysiaduje tylko samica przez 14-16 dni, samiec pomaga w karmieniu młodych, co widać na wideo-filmach 3-5; wyprowadza 1-2 lęgi w roku; gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach.

Gniazdo:
W kształcie głębokiej czarki, zbudowane z cienkich źdźbeł suchej trawy oraz łyka, wszystko spojone pajęczyną, czasami udekorowane mchami i porostami. Wnętrze wyścielone lub nie, pierzem i włosiem. Gniazdo umieszczone w rozwidleniu suchych gałęzi na wysokości 0,5-20 metrów nad ziemią, w zależności od biotopu.

Jajka:
2-3 (1-4) wielkość 18 mm x 14 mm, zaokrąglony owal, barwa skorupki: niebieskawa, szarawa lub płowa, bez połysku z licznymi brunatnymi, szarawymi plamkami i cętkami. Plamki występują na całej powierzchni z większą liczebnością od środka w kierunku większego bieguna.

Siedlisko:
Na obszarach leśnych, wilgotnych i suchszych, z dużą ilością podszytu, również w pobliżu farm.

Rozmieszczenie:
Petroica boodang boodang: skrawek płd.-wsch. stanu Queensland; wsch. pas stanu Nowa Południowa Walia (pas Alpejski i przedalpejski); cały stan Victoria; płd.-wsch. skrawek stanu Australia Południowa.
Petroica boodang legii: Tasmania.
Petroica boodang campbelli: płd.-zach. cypel w Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .