SZYDŁODZIÓB, SZCZUDŁAK AUSTRALIJSKI

Cladorhynchus leucocephalus (ang. Banded Stilt)

Wideo-Filmy 1-2 Osobniki żerujące w naturalnym siedlisku.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii, lokalnie pospolity w odpowiednim biotopie. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku.

Wielkość:
Ptak pokroju mniejszej czapli, rozmiary: 35–43 cm; waga 200-290 gramów. Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy.

Zachowanie:
Gatunek ruchliwy, stadny, łatwy do obserwacji, podczas żerowania.

Pożywienie:
Odżywia się przede wszystkim krewetkami w zasolonych jeziorkach, owadami wodnymi, lądowymi, skorupiakami, robakami, pajęczakami, kijankami, małymi rybami i mięczakami. Żeruje na płyciznach, wchodząc po brzuch do wody.

Okres lęgowy:
Przypada w każdym miesiącu po obfitych opadach deszczu, zazwyczaj od lipca do listopada. Gatunek kolonijny, wielkie kolonie jak flamingi; liczba lęgów zwykle 1 w sezonie, ale przy dobrych układach pogodowych, dużej ilości wody 2-3; w okresach posuchy nie składa jaj. Wysiadują oboje rodzice, przez 21-28 dni; zagniazdownik karmiony przez dorosłe ptaki poza gniazdem.

Gniazdo:
Gniazdo umieszczone na ziemi, w postaci wygrzebanego dołka, bez wyściółki.

Jajka:
3-4 (2-5) wielkość 55 mm x 40 mm, gruszkowate; skorupka kredowo-biała z kremowym odcieniem, bez połysku; dwie wariancje nakrapiania: 1. z dużą ilością plamek, cętków, 2. linji, kresek; barwy brunatno-czarniawej lub podchodzące pod czerń, mniej lub bardziej równomiernie rozmieszczonych.

Siedlisko:
Wszelkie zbiorniki wodne z rozbudowaną linią brzegową, z dużą ilością płycizn, zarówno wewnątrz kontynentu jak i wody przybrzeżne.

Rozmieszczenie:
płd. Australii do okolic Zwrotnika Koziorożca, czasami trochę dalej; Tasmania; gatunek bardzo oportunistyczny, po obfitych deszczach pojawia się po wielu latach nieobecności.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .