MIODZIAREK AUSTRALIJSKI

Plectorhyncha lanceolata (ang. Striped Honeyeater)

Wideo-film 1 pokazuje osobnika terytorialnego w naturalnym siedlisku.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Wideo-film 2 pokazuje ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek endemiczny dla Australii, średnio liczny, w obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku.

Wielkość:
Jest to sporej wielkości miodojad, długość ciała: 22–25 cm; ciężar ciała 33-48 g. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek towarzyski, głośny, zadziorny. Najlepiej obserwować go w czasie żerowania wśród kwiatów na krzewach, niskich drzewach i ziemi, znacznie trudniej na wysokich drzewach.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim nektarem, małymi owadami, owocami, nasionami zbieranymi z kwiatów, liści, gałązek, czasami na ziemi oraz w powietrzu.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca/sierpinia do grudnia/stycznia, na obszarach suchszych, cieplejszych, po obfitych deszczach w każdym miesiącu, wysiadują i opiekują się pisklętami samiec i samica, okres inkubacji trwa 16-17 dni, gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2-3 tygodniach; 1-2 lęgi w sezonie.

Gniazdo:
Gniazdo w postaci głębokiej czarki, brzegami zaplecione do zwisających gałązek. Gniazdo budowane przez obydwa ptaki, ze źdźbeł suchej trawy, poprzeplatanych pajęczyną, zewnętrze gniazda starannie splecione, czasami wplecione są pióra zwłaszcza emu, puch roślinny, wnętrze gniazda wyścielone delikatnymi źdźbłami traw, przeplecionych pajęczyną, puchem roślinnym. Gniazdo umieszczone w gęstym ulistnieniu, na wysokości 2-4 m, w zależności od biotopu, zobacz wideo-film 2.

Jajka:
3-4 (1-4) wielkość 23 mm x 17 mm, owalne z lekkim połyskiem, skorupka biaława, mała lub średnia liczba plamek, cętków oraz rozmazów, koloru od ciemno-brązowego do oliwkowo-brądzowego, w większości, od połowy w kierunku dużego bieguna.

Siedlisko:
Występuje w środowiskach leśnych, lasostepów, mali przede wszystkim po deszczach, również australijskie wrzosowiska oraz zarośla mangrowe.

Rozmieszczenie:
płn.-zach. stanu Victoria; 80% stanu Nowa Południowa Walia (bez płn.-zach. i płd.-wsch. skrawka); 50% stanu Queensland od płd. ku podnóża półwyspu York.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .