CHWOSTKA SZAFIROWA

Malurus cyaneus (ang. Superb Fairywren)

Wideo-filmy 1-4 przedstawiają ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek endemiczny dla Australii, lokalnie pospolity, w obrębie tego gatunku wyodrębniono 6 podgatunków, a mianowicie:
1. Malurus cyaneus cyaneus
2. Malurus cyaneus elizabethae
3. Malurus cyaneus cyanochlamys
4. Malurus cyaneus leggei
5. Malurus cyaneus ashbyi
6. Malurus cyaneus samueli

Wielkość:
Jest to niewielki ptak, z długim ogonem, długość ciała: 13–14 cm; ciężar ciała: 9-15 gramów. Jak na chwostkę przystało, bardzo wyraźny dymorfizm płciowy; samiec koloru niebieskiego, samica koloru szarego.

Zachowanie:
Gatunek bardzo ruchliwy, ciekawski, najłatwiejszy do obserwacji jest samiec, podczas żerowania, ukrywa się wśród krzewów, krzewinek itp. szybciej zlokalizować go po charakterystycznym dźwięcznym głosie, przemieszcza się w grupie rodzinnej.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim owadami, stawonogami i innymi bezkręgowcami. Żeruje głównie na krzewach, w podszycie, na ziemi, czasami w powietrzu.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do marca w zależności od podgatunku i opadów deszczu, wysiaduje samica przez 13-15 dni, 1-3 lęgi w sezonie; pisklęta karmi samica, samiec i osobniki z poprzednich lęgów, gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach, w razie niebezpieczeństwa znacznie szybciej, wtedy karmione są poza gniazdem.

Gniazdo:
Gniazdo budowane przez samicę, zadaszone, z bocznym otworem wejściowym. Warstwa zewnętrza gniazda zbudowana z suchych źdźbeł traw poprzeplatanych pajęczyną; wnętrze gniazda obficie wyścielone puchem roślinnym, przerzem lub/i włosiem. Gniazdo umieszczone w paprociach, krzewach poprzerastanych wysoką trawą, mninejszych drzewach, preferuje kolczaste zarośla, na wysokości 0,2-3 m nad ziemią, bardzo dobrze ukryte.

Jajka:
2-4 (2-5) wielkość 16 mm x 12 mm, kształtu stożkowatego owalu, skorupka koloru białego, bez połysku, ze sporą ilością plamek i cętków, koloru rdzawo-brązowego, w większości umieszczona od połowy ku dużemu biegunowi.

Siedlisko:
Występuje na terenach krzewiastych, luźnych zalesieniach, wrzosowiskach, przybrzeżnych łąkach z dużą ilością paproci, popbliżu mniejszych lub większych zbiorników wodnych, tereny rolnicze i miejskie.

Rozmieszczenie:
Malurus cyaneus cyaneus: Tasmania.
Malurus cyaneus elizabethae: Wyspa Króla, w pobliżu Tasmanii.
Malurus cyaneus cyanochlamys: 95% stanu Victoria (bez skrawka płd.-zach.); skrawek wsch. stanu Australia Południowa przy granicy ze stanem Victoria; 55% stanu Nowa Południowa Walia, pasem od wsch. ku zach.; płd.-wsch. stanu Queensland.
Malurus cyaneus leggei: płd.-wsch. stanu Australia Południowa i skrawek płd.-zach. stanu Victoria.
Malurus cyaneus ashbyi: Wyspa Kangura (płd. stanu Australia Południowa).
Malurus cyaneus samueli: masyw Flinders (płd. stanu Australia Południowa).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .