KRÓTKODZIOBEK AUSTRALIJSKI

Smicrornis brevirostris (ang. Weebill)

Wideo-film 1 przedstawia żerującego ptaka z podgatunku S. b. occidentalis.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Wideo-filmy 2-5 przedstawiają ptaki z podgatunku S. b. brevirostris na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek endemiczny dla Australii, pospolity, w obrębie tego gatunku wyodrębniono 4 podgatunki, a mianowicie:
1. Smicrornis brevirostris brevirostris
2. Smicrornis brevirostris occidentalis
3. Smicrornis brevirostris ochrogaster
4. Smicrornis brevirostris flavescens

Wielkość:
Jest to najmniejszy ptak Australii, długość ciała: 8,5–9,5 cm; ciężar ciała: 4-8 gramów. Brak wyraźny dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek bardzo ruchliwy, dźwięk lotu przypomina trzmiela; najłatwiejszy do obserwacji jest podczas żerowania w krzewach, małych drzewach; szybciej zlokalizować go po charakterystycznym dźwięcznym głosie; po okresie lęgowym przemieszcza się w mieszanych stadkach wraz z buszówkami.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim owadami, stawonogami i innymi bezkręgowcami. Żeruje głównie na krzewach, w podszycie, na ziemi, czasami w powietrzu.

Okres lęgowy:
Przypada generalnie od sierpnia do grudnia, po obfitych opadach deszczu w każdym miesiącu, wysiadują oba ptaki przez 18-21 dni, 1-4 lęgi w sezonie; pisklęta karmi samica i samiec; gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2-3 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo budowane przez oba ptaki, zadaszone, z bocznym otworem wejściowym. Gniazdo jest wplecione w zwisające gałązki z gęstym ulistnieniem, zobacz wideo-filmy 2-5; warstwa zewnętrza gniazda zbudowana z suchych źdźbeł traw poprzeplatanych pajęczyną, często udekorowane kokonami poczwarek; wnętrze gniazda obficie wyścielone puchem roślinnym, przerzem lub/i włosiem. Gniazdo umieszczone na różnych wysokościach od 1 m do ponad 10 m, w zależności od biotopu. Jako ciekawostkę powiem, że gniazdo, chociaż w konstrukcji podobne do buszówek, ale ma specyficzną teksturę, co można rozpoznać praktycznie na pierwszy rzut oka.

Jajka:
3 (2-4) wielkość 15 mm x 11 mm, kształtu stożkowatego owalu, skorupka koloru od kremowo-płowego do jasno-brązowego, bez połysku, ze sporą ilością plamek i cętków, o ciemniejszym odcieniu od tła, w większości umieszczona od połowy ku dużemu biegunowi, czasami tworzą się rozmazy tworząc czpeczkę na dużym biegunie.

Siedlisko:
Występuje różnorodnych środowiskach, w zależności od podgatunku, od suchych, półpustynnych terenów do wilgotnych terenów leśnych zwłaszcza w pobliżu wrzosowisk, polan itp. również na terenach rolniczych.

Rozmieszczenie:
Jako gatunek obejmuje obszar całej Australii:
Smicrornis brevirostris brevirostris: 85% stanu Victoria (bez płn.-zach. Skrawka); 85% stanu Nowa Południowa Walia (bez zach. paska); 60% stanu Queensland (na ukos, bez płn.-zach. i płn.-wsch.).
Smicrornis brevirostris occidentalis: 15% stanu Victoria (płn.-zach. skrawek); 15% stanu Nowa Południowa Walia (zach. pasek); 75% stanu Australia Południowa (bez płn. pasa); 20% stanu Australia Zachodnia (płd. pas, wraz z płd.-zach. cyplem).
Smicrornis brevirostris ochrogaster: 35% stanu Australia Zachodnia (po obu stronach Zwrotnika Koziorożca); 10% stanu Australia Południowa (skrawek płn.-zach); 5% Terytorium Północnego (płd.-zach skrawek).
Smicrornis brevirostris flavescens: 45% stanu Australia Zachodnia (płn. część); 15% stanu Australia Południowa (pas płn.); 95% Terytorium Północnego; 40% stanu Queensland (lekkim skosem, płn.-płn.-wsch.).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .