BUSZÓWKA RUDORZYTNIA

Acanthiza uropygialis (ang. Chestnut-rumped Thornbill)

Wideo-filmy 1-2 pokazują osobniki żerujące w naturalnym siedlisku.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku.

Wielkość:
Gatunek mały, podobnie jak inne buszówki, wielkość 9,0-10 cm; ciężar ciała 5-8 g. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek buszujący wśród krzewów i gałęzi drzew, w małych stadkach wraz z innymi, małymi gatunkami ptaków. Gatunek nomadyczny.

Pożywienie:
Odżywia się przede wszystkim małymi owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od lipca do grudnia lub w innych miesiącach po obfitych deszczach. W okresie przedłużającej się suszy nie gnieździ się. Wysiaduje tylko samica przez 18-21 dni, 1-2 lęgi w roku w zależności od dostępności pokarmu; pisklęta są karmione przez obydwa ptaki; gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 3 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo buduje samica, znajduje się w półdziupli, za korą, pęknięciami drzewa, zadaszone, w kształcie owalu, z bocznym otworem wejściowym. Zbudowane z delikatnych źdźbeł traw, gałązek, misternie poprzeplatanych pajęczyną, wewnątrz wyścielone pierzem, sierścią i delikatnymi korzonkami. Gniazdo umieszczone w pniu lub konarach drzew i krzewów, w drewnianych kołkach ogrodzeniowych itp. na różnych wysokościach od 0,5 m wzwyż, w zależności od biotopu.

Jajka:
3 (2-4) wielkość 16 mm x 12 mm, owalne, skorupka biała, kremowo-biała lub różowo-biała, z lekkim połyskiem; plamki i cętki rdzawo-brązowe, rozmieszczone przy i na dużym biegunie.

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach suchych, od półpustyni, poprzez mali, aż do przerzedzonego suchego lasu eukaliptusowego, zagajników akacji australijskiej itp.

Rozmieszczenie:
Wszystkie stany w kierunku od płd. ku Zwrotnikowi Koziorożca tj. płd.-zach. i centralna część stanu Victoria; stan Nowa Południowa Walia (bez pasa alpejskiego i przedalpejskiego); stan Queensland trochę powyżej Zwrotnika Koziorożca ale bez pasa wsch.; praktycznie cały stan Australia Południowa; płd. pas Terytorium Północnego; stan Australia Zachodnia do Zwrotnika Koziorożca (bez płd. części Równiny Nullarbor i skrawka cypla płd.-zach.).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .