ROZELLA CZERWONOCZELNA

Barnardius zonarius barnardi (ang. Mallee Ringneck)

Wideo-film 1 Ptak żerujący w naturalnym siedlisku.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.


........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Poprzednio uważany za odrębny gatunek, obecnie zaliczany jest do jednego z 4 podgatunków roselli czarnogłowej. Wszystkie podgatunki są endemiczne dla Australii, często hodowane w klatkach, na całym świecie.

Wielkość:
Jest to średniej wielkości papuga, długość ciała: 34–38 cm; ciężar ciała 100–150 g. Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy, samica ma mniej wyraziste ubarwienie, bardziej stonowane.

Zachowanie:
Gatunek osiadły, żyjących zazwyczaj w grupach rodzinnych, w okresie pozalęgowym może występować w niewielkich stadach. W okresie lęgowym bardziej terytorialny, w okresie pozalęgowym przemieszcza się w poszukiwaniu pokarmu.

Pożywienie:
Gatunek żeruje na drzewach, krzewach i na ziemi, odżywiając się owocami, nasionami, orzeszkami, nektarem i pyłkiem.

Okres lęgowy:
Ten podgatunek zamieszkuje mali, okres lęgowy jest uzależniony od opadów deszczu, z reguły od sierpnia do grudnia. Liczba lęgów zazwyczaj 1; bardzo zależy od opadów, w przypadku braku opadów nie gnieździ się; w przypadku dłuższych okresów deszczu 2. Wysiaduje samica, przez ok. 20-22 dni, karmiona przez samca. Oboje rodzice karmią pisklęta; gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 5 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo w dziupli, umieszczone na różnych wysokościach 1-20 m. Głębokość dziupli 1 – 5 m bez wyściółki. Jak na papugę przystało, modyfikuje dziuple używając hakowatego dzioba.

Jajka:
4 (2-8) wielkość 29 mm x 23 mm, owalne, prawie sferyczne, białe z lekkim połyskiem.

Siedlisko:
Ten podgatunek występuje w środowisku krzaczasto-trawiastym tzw. mali.

Rozmieszczenie:
Ten podgatunek zamieszkuje wsch. pas stanu Australia Południowa; płn.-zach. Stanu Victoria; tzw. Riverinę w stanie Nowa Południowa Walia (centralna część); płd. płd.-zach. stanu Queensland.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .