KWIATÓWKA RÓŻOWA

Dicaeum hirundinaceum (ang. Mistletoebird)

Wideo-film 1 przedstawia samca w naturalnym siedlisku.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek pospolity w odpowiednim biotopie, wysoce nomadyczny, pojawia się i znika. W obrębie tego gatunku wyodrębniono 4 podgatunki, tylko jeden z nich występuje w Australii.

Wielkość:
Jest to jeden z mniejszych gatunków ptaków w Australii; długość ciała: 10-11 cm, ciężar ciała: 8-10 gramów. Wyraźny dymorfizm płciowy, samiec z wierzchu koloru niebiesko-stalowego, z jaskrawo-czerwonym podgardlem, z czarnym pasem, krawatem przez podbrzusze; samica ubarwiona kryptycznie, z wierzchu koloru szarego, podgardle jasne tak jak reszta podbrzusza, jedynie spód ogona w czerwonawe pręgi, znacznie mniej wyraziste niż u samca.

Zachowanie:
Gatunek bardzo ruchliwy i płochliwy, najlepiej obserwowany z samochodu. Trudności w obserwacji polegają na tym, że ma duży rewir, jak na tak małego ptaka, daleko odlatuje i po ok. 30-60 minutach ponownie pojawia się na tym samym żerowisku. Można go stosunkowo łatwo przywabić odtwarzaniem głosu z nagrania.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim owocami jemioły oraz innymi owocami. Brak żołądka mięśniowwego, przez co wszelkie pestki usuwane są z układu pokarmowego w stanie nienaruszonym. Żeruje na drzewach, krzewach i krzewinkach.

Okres lęgowy:
Przypada od października do grudnia/stycznia, najprawdopodobniej 1 lęg w sezonie. Wysiaduje tylko samica przez 10-12. Pisklęta są karmione przez obydwa ptaki. Gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo zadaszone, zawieszone w gęstwinie gałązek, przypomina gniazdo remiza bez kapturka wejściowego. Gniazdo zbudowane przede wszystkim z pajęczyny, puchu roślinnego, bardzo ładne, często udekorowane kawałkami porostów, wysuszonych owadów, wysuszonych kwiatów itp. wszystko dla kamuflażu. Spód gniazda bardziej grubościenny, wyścielony przede wszystkim pajęczyną i puchem roślinnym. Gniazdo umieszczone na różnych wysokościach na krzewach i drzewach 2-10 m lub wyżej, w zależności od biotopu.

Jajka:
3 (3-5) wielkość 17 x 11 mm, stożkowaty owal, skorupka koloru białego, bez połysku.

Siedlisko:
Występuje w miejscach występowania jemioły, niezależnie czy to jest środowisko suche czy wilgotne, czy stanowisko nizinne czy pełne skał. Może pojawiać się w miejscach gdzie był niobecny przez wiele lat.

Rozmieszczenie:
Cała Australia bez Tasmanii.

Mapka: (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .