JASKÓŁKA DRZEWNA

Petrochelidon nigricans, Hirundo nigricans (ang. Tree Martin)

Wideo-film 1 przedstawia ptaka w naturalnym siedlisku.
Oryginał został nagrany w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek pospolity, w odpowiednim siedlisku, w obrębie tego gatunku wydzielono 3 podgatunki, 2 z nich występują w Australii, a mianowicie:
1. Petrochelidon nigricans neglecta
2. Petrochelidon nigricans nigricans

Wielkość:
Długość ciała 12 – 13 cm, waga 14–19 gramów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek bardzo towarzyski, występujący w mniejszych lub większych stadach. Z zachowania podobny do polskiej oknówki. Nomadyczny, populacje z Tasmanii i płd. Australii migrują bardziej na płn., część populacji migruje do Papui Nowej Gwinei i Indonezji, a część płn. populacji jest osiadła.

Pożywienie:
Gatunek owadożerny, chwyta owady w powietrzu, tak jak polska oknówka.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia, w rejonach suchych w każdym miesiącu po obfitych deszczach, 1-2 lęgi w sezonie. Oba ptaki budują gniazdo, wysiadują jajka oraz opiekują się młodymi. Okres inkubacji wynosi 14-16 dni. Typowy gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po 14-15 dniach.

Gniazdo:
Gniazdo w dziupli drzewa lub szczelinie skalnej, budynku, wewnątrz obficie wyścielone suchymi liśćmi, suchą trawą, czasami pierzem. W przypadku dużej dziupli ptaki zalepiają otwór błotem aby uzyskać otwór o średnicy ok. 5 cm. Wysokość różna od 1,5 m do 30 m w zależności od okoliczności. Gnieździ się w koloniach, często na jednym pniu drzewa z wieloma dziurami i dziuplami.

Jajka:
4 (3-5) wielkość 18 x 13 mm, owalne, kolor skorupki biały, bez połysku, skorupka czasami nakrapiana z niewielką ilością plamek i cętków, koloru jasnej rdzy, przy dużym biegunie.

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach począwszy od gęstego lasu, po rozrzedzone lasy, lasostepy, formacje trawiasto-krzaczastą mali, półpustynie z liniami drzew wzdłuż wyschniętych potoków. Również w środowiskach zurbanizowanych i rolniczych zazwyczaj w pobliżu mniejszych lub większych zbiorników wodnych, efemerycznych lub sztucznych przeznaczonych dla bydła i owiec.

Rozmieszczenie:
Petrochelidon nigricans neglecta: cała Australia
Petrochelidon nigricans nigricans: Tasmania (okres lęgowy)

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .