KUKUŁECZKA BRĄZOWA

Chalcites basalis, Chrysococcyx basalis (ang. Horsfield's Bronze-Cuckoo)

Wideo-filmy 1-2 przedstawiają ptaki w naturalnym siedlisku.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek średnio liczny w odpowiednim siedlisku, w obrębie tego gatunku nie wydzielono żadnego podgatunku. Część populacji na zimę, migruje do Nowej Gwinei i Indonezji.

Wielkość:
Długość ciała 14 – 17 cm, waga 17–32 gramów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego, samiec na bocznych sterówkach, na wierzchu, posiada lekko rdzawe zabarwienie.

Zachowanie:
Gatunek, jak na kukułkę przystało, występuje zwykle parami. Gatunek nomadyczny pojawia się w miejscach, w których był nieobecny przez wiele lat.

Pożywienie:
Gatunek owadożerny, odżywia się przede wszystkim dużymi gąsiennicami.

Okres lęgowy:
Przypada od września do stycznia, w rejonach suchszych i cieplejszych w każdym miesiącu po obfitych deszczach. Jest pasożytem gniazdowym tak jak przystało na kukułkę, podkłada po jednym jajku małym gatunkom ptaków typu: buszówki, chwostki, krzakówki itp. Okres inkubacji 12 dni, gniazdownik karmiony przez opiekuna innego gatunku.

Gniazdo:
Pasożyt gniazdowy.

Jajka:
1 jajko na gniazdo opiekuna, wielkość 18 x 12 mm, wydłużony owal, kolor skorupki biały z różowawym odcieniem, z lekkim połyskiem, skorupka równomiernie nakrapiana średnią ilością plamek i cętków, koloru rdzawo-brązowego.

Siedlisko:
Występuje w różnorodnych środowiskach, począwszy od gęstego lasu, po rozrzedzone lasy, lasostepy, formacje trawiasto-krzaczastą mali, półpustynie z liniami drzew wzdłuż wyschniętych potoków. Również w środowiskach zurbanizowanych i rolniczych.

Rozmieszczenie:
Cała Australia.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .