ŚWIERGOTEK AUSTRALIJSKI

Anthus novaeseelandiae, Anthus australis (ang. Australasian Pipit)

Wideo-filmy 1-2 pokazują ptaki z podgatunku A. n. australis, przy gnieździe i karmiące pisklęta.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

FOTKI

FOTKI

Fotka 1: Typowe umiejscowienie gniazda tego gatunku.

FOTKI FOTKI FOTKI

Fotki 2-4: Typowe gniazdo tego gatunku z 2 jajkami.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek pospolity, wszędobylski. W obrębie tego gatunku wyróżniono 9 podgatunków, 4 z nich występuje w Australii, a mianowicie:
1. Anthus novaeseelandiae australis
2. Anthus novaeseelandiae bistriatus
3. Anthus novaeseelandiae bilbali
4. Anthus novaeseelandiae rogersi

Wielkość:
Gatunek wielkości świergotka łąkowego i polnego, długość ciała: 16-18 cm; ciężar ciała 21-30 gramów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek z zachowania podobny do świergotka łąkowego i polnego. Stosunkowo łatwy do obserwacji, występuje pojedynczo, w parch lub małych grupach. Znacznie trudniej znaleźć gniazdo, odchodzi na pewien dystans od gniazda i dopiero odlatuje.

Pożywienie:
Gatunek odżywia się przede wszystkim, średniej wielkości stawonogami, larwami itp., żerując na ziemi.

Okres lęgowy:
Przypada najczęściej, od sierpnia do grudnia/stycznia, na obszarach półpustynnych w każdym miesiącu po obfitych deszczach, w przypadku suszy nie składa jaj. Liczba lęgów w sezonie 1 a w okresach dłuższych opadów deszczu 2-3 lęgi. Wysiaduje najprawdobniej tylko samica przez 13-15 dni. Pisklęta są karmione przez samca i samicę. Gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte, umieszczone w dołku na ziemi. Zewnętrzna otulina zgrabnie zbudowana z suchych źdźbeł traw, korzonków, wnętrze wyścielone delikatnymi korzonkami. Gniazdo bardzo dobrze ukryte wśród roślinności zielnej, zobacz fotki.

Jajka:
2-3 (1-5) wielkość 23 mm x 17 mm, stożkowaty owal. Skorupka białawo-ziemista, z lekkim połyskiem, z bardzo dużą ilością plamek, cętków i rozmazów, koloru brązowego, oliwkowo-brązowego do szaro-brązowego, rozmieszczonych w miarę równomiernie, po całej powierzchni.

Siedlisko:
Występuje na różnorodnych terenach: od półpustynnych, mali, po polany leśne, wrzosowiska górskie i nadbrzeżne, tereny ruderalne, miejskie tereny trawiaste typu pola golfowe itp.

Rozmieszczenie:
Jako gatunek zasiedla całą Australię i Tasmanię
Anthus novaeseelandiae australis: 80% Australii (bez pasa płn., cypla płd.-zach. oraz skrawka płd. stanu Australii Południowej).
Anthus novaeseelandiae bistriatus: Tasmania.
Anthus novaeseelandiae bilbali: Cypel płd.-zach. w stanie Australia Zachodnia, oraz skrawek płd. stanu Australia Południowa (okolice Port Lincoln, Whyalla).
Anthus novaeseelandiae rogersi: 60% półwyspu York i jego zach. podnuże w stanie Queensland; płn. pas Terytorium Północnego (przy wybrzeżu zatoki Carpentaria oraz Arnhem Land); płn.-wsch. skrawek stanu Australii Zachodniej.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .