OSTROLOT CIEMNY

Artamus cyanopterus (ang. Dusky Woodswallow)

Wideo-filmy 1-3 pokazują ptaki podgatunku A. c. cyanopterus, na gnieździe i karmiące pisklęta.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

FOTKI

FOTKI FOTKI FOTKI FOTKI


Fotki 1-4: Typowe gniazdo tego gatunku, w tym przypadku z 3 jajkami.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii, pospolity w odpowiednim siedlisku. W obrębie tego gatunku wyróżniono 2 podgatunki, a mianowicie:
1. Artamus cyanopterus cyanopterus
2. Artamus cyanopterus perthi

Wielkość:
Ptak średniej wielkości, długość ciała: 17–18 cm; ciężar ciała 28 – 41 gramów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zachowanie:
Gatunek łatwy do obserwacji zwłaszcza podczas żerowania. Gatunek migrujący, zwłaszcza populacje na Tasmanii.

Pożywienie:
Gatunek owadożerny i nektarożerny. Sposób polowania różni się w zależności od pogody, w wilgotne szare dni, siedzi na gałęzi i zrywa się łowiąc lecącego owada, w czasie pogodnej, słonecznej pogody, żeruje podobnie jak jerzyk, wysoko uganiając się za owadami.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia, a na obszarach bardziej gorących i suchych gnieździ się po obfitych deszczach, niezależnie od pory roku. Gniazduje bardzo często w niewielkich koloniach lub w parach. Wysiaduje samica i samiec przez 14-16 dni, wyprowadza 1-2 lęgi w roku. Gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte w kształcie czarki, wnętrze delikatnie wyścielone suchymi źdźbłami traw, korzonkami, na zewnątrz konstrukcja składająca się z luźnych patyczków (z kazauryny) i źdźbeł traw. Gniazdo umieszczone w rozwidleniu suchych gałęzi, w otwartych dziurach, złamaniach konarów, za korą itp. na wysokości od 0,5 m do ok. 3 m.

Jajka:
2-4, wielkość 24 mm x 17 mm, owalne, białawe, kremowo-białawe do kremowego, z lekkim połyskiem, z dużą ilością plamek, cętków i rozmazów, koloru ciemno-brązowego, czarnawo-brązowego, większość umieszczona przy, i na dużym biegunie.

Siedlisko:
Środowiska zadrzewione, wzdłuż dróg, przerzedzone lasy, lasostepy, linie drzew wzdłuż strumieni. Unika zwartych kompleksów leśnych.

Rozmieszczenie:
Artamus cyanopterus cyanopterus: Tasmania, cały stan Victoria; płd,-wsch. stanu Australia Południowa; praktycznie cały stan Nowa Południowa Walia; ok. 60% stanu Queensland pas wsch.
Artamus cyanopterus perthi: wsch. pas ok. 15% stanu Australia Południowa, 25% stanu Australia Zachodnia (płd. pas. i płd.-zach. cypel).

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .