KRAŚNICZEK DIAMENTOWY, AMADYNA DIAMENTOWA

Stagonopleura guttata, Emblema guttata (ang. Diamond Firetail)

Wideo-film 1. przedstawia żerującego ptaka w naturalnym siedlisku, wideo-filmy 2-4. pokazują ptaki na gnieździe i karmiące pisklęta.
Oryginały zostały nagrane w standardowej rozdzielczości (ang. SD) (704 x 576p) w formacie 4:3.

Wideo-filmy 5-7 przedstawiają ptaki na gnieździe i karmiące młode.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K (ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Jest to gatunek endemiczny dla Australii, średni-liczny w odpowiednim siedlisku. Hodowany w klatkach na całym świecie. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnego podgatunku.

Wielkość:
Ptak trochę mniejszy od wróbla, długość ciała: 12–13 cm; ciężar ciała 15 – 19 gramów. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samica ma trochę jaśniejszy dziób, ale to widać, gdy jest razem z samcem.

Zachowanie:
Gatunek stosunkowo łatwy do obserwacji, zwłaszcza podczas żerowania, zobacz wideo-film 1. W okresie lęgowym występuje w parach, terytorialnych parach. W okresie pozalęgowym, w mniejszych lub większych grupach. Częściowo migruje do ok. 200 km, zwłaszcza po deszczach.

Pożywienie:
Gatunek odżywiający się nasionami, przede wszystkim nasionami traw, co widać na wideo-filmie 1.

Okres lęgowy:
Przypada od sierpnia do grudnia/stycznia. Wysiaduje samica i samiec przez 12-14 dni, wyprowadza 1-3 lęgi w roku. Gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2-3 tygodniach.

Gniazdo:
Gniazdo zadaszone, w kształcie przewróconej butelki, z dość długim wejściem. Zbudowane suchych źdźbeł długich traw, wnętrze obficie wyścielone pierzem, zobacz wideo-filmy. Gniazdo umieszczone w zagęszczeniu gałązek drzewa lub krzewu, na wysokości od 2 m do ok. 10 m i wyżej w zależności od biotopu.

Jajka:
4-6, wielkość 18 mm x 13 mm, owalne, skorupka kolory białego, bez połysku, bez plamkowania.

Siedlisko:
Środowiska trawiaste, lekko zadrzewione, lasostepy, tereny trawiasto-krzaczaste, rolnicze, okolice miasteczek, obszar zawsze w pobliżu wody, jak na ziarnojada przystało.

Rozmieszczenie:
płd.-wsch. stanu Australia Południowa; cały stan Victoria; 70% stanu Nowa Południowa Walia (bez płn.-zach.); płd.-wsch. stanu Queensland.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .