MUSZARKA CZARNO-BIAŁA

Myiagra cyanoleuca (ang. Satin Flycatcher)

Wideo-filmy 1-6 przedstawiają dorosłe ptaki na gnieździe, podczas wysiadywania, w tym przypadku 3 jajka.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K ( ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

Wideo-filmy 7-11 przedstawiają dorosłe ptaki na gnieździe, podczas karmienia i ogrzewania piskląt, w tym przypadku 2 pisklęta oraz 1 jajko.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K ( ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

Wideo-filmy 12-17 przedstawiają dorosłe ptaki na gnieździe, podczas karmienia i osłaniania piskląt przed promieniowaniem słonecznych, w tym przypadku 2 pisklęta.
Oryginały zostały nagrane w rozdzielczości 4K ( ang. ultra HD) (3840 x 2160p) w formacie 16:9.

........................................................................................

..........................................................................

............................................................

Status:
Gatunek średnio-liczny w odpowiednim siedlisku. W obrębie tego gatunku nie wyróżniono żadnych podgatunków.

Wielkość:
Ptak średniej wielkości, rozmiary: 15-17 cm; waga 12-20 gramów. Wyraźny dymorfizm płciowy, samiec na wierzchu ciała czarny z czarnym popiersiem, a na głowie lśniąco-czarny; samica z wierzchu ciemno-szara, matowa, z rdzawym popiersiem.

Zachowanie:
Gatunek ruchliwy, charakterystycznie porusza ogonem, to widać na wideo-filmach. Odzywa się charakterystycznym głosem, co pozwala na zlokalizowanie ptaka. Gatunek migrujący, na zimę przemieszcza się na płn. w cieplejsze, tropikalne rejony tj. półwysep York w Queensland i Papua Nowa Gwinea.

Pożywienie:
Gatunek przede wszystkim owadożerny, chwyta owady w locie, podobnie jak w Polsce muchołówki.

Okres lęgowy:
Przypada od września do stycznia a na płn. do marca. Wysiadują oba ptaki, w dzień zmieniając się co ok. 15-30 minut, w zależności od nasłonecznienia na gniazdo, im większe nasłonecznienie, wyższa temperatura, tym szybciej następuje zmiana. Nocą wysiaduje tylko samica, okres inkubacji 15-17 dni. Wyprowadza 1 lęg w roku. Gniazdownik, młode opuszczają gniazdo po ok. 2 tygodniach, w razie niebezpieczeństwa wcześniej.

Gniazdo:
Gniazdo otwarte, w kształcie zgrabnej czarki, zbudowanej z pasków łyka, źdźbeł trawy, wszystko obficie splecione pajęczyną. Na zewnątrz udekorowane mchami, porostami, idealnie zlewa się z otoczeniem. Wewnętrzna otulina zbudowana z delikatnych korzonków i źdźbeł, bez pierza. Gniazdo umieszczone na poziomym rozwidleniu suchej gałęzi, pod ochroną listowia. Umieszczone na wysokości od 5 do 25 metrów lub wyżej, nad ziemią, w zależności od wysokości drzew.

Jajka:
3 (1-3) wielkość 18 mm x 14 mm, zaokrąglony owal, skorupka koloru biało-kremowego o niebieskawym lub szarawym odcieniu, z niewielkim połyskiem, większość szaro-brązowych plamek, cętków i rozmazów, tworzy pas umieszczony ok. 1/3 długości, od końca większego bieguna.

Siedlisko:
Zasiedla dojrzałe, klimaksowe obszary leśne, których jest coraz mniej, z tego powodu ten gatunek zmniejsza swoją liczebność.

Rozmieszczenie:
Występuje na Tasmanii; 2/3 stanu Victoria (bez płn.-zach.); wsch. alpejski i subalpejski pas w stanie Nowa Południowa Walia; wsch. pas stanu Queensland włącznie z półwyspem York. Część populacji zimuje w Papui Nowej Gwinei.

Mapka: Zobacz (link) .

Bibliografia:
Barrett G., Silcocks A., Barry S., Cunningham R., Poulter R. (2003) The New Atlas of Australian Birds, Royal Australasian Ornitologists Union, Hawthorn East, Vic., ISBN 1 875122 09 5.
Beruldsen Gordon (2003) Australian Birds their Nests and Eggs, G. Beruldsen, Kenmore Hills, Qld., ISBN 0-646-42798-9.
BirdLife Australia: (link) .
HANZAB: Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds: (link)
HBW: Handbook of the Birds of the World (link) .
Marcombe Michael (2000) Field Guide to Australian Birds, Steve Parish Publishing Pty Ltd, Archerfield, Qld., ISBN 1-876282-10-X.

Klasyka:
Campbell Archibald James (1900) Nests and Eggs of Australian Birds (vol. 1 – 2) (link) .
North Alfred John (1914) Nests and Eggs of Birds Found Breeding in Australia and Tasmania (vol. 1 – 4) (link) .